ΚΟΣΜΟΣ

Η αλήθεια για τον εντοπισμό του Τιτανικού & η μυστική αποστολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Η αλήθεια για τον εντοπισμό του Τιτανικού & η μυστική αποστολή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου
ΑΠΕ- ΜΠΕ / RMS TITANIC INC

Όταν το 1985 ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε το «κουφάρι» του Τιτανικού στον βυθό του ωκεανού, ο πλανήτης πίστευε ότι επρόκειτο για μια εκπληκτική ανακάλυψη που κατέστη δυνατή μετά από επιστημονική προσπάθεια. Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται ότι αυτό ήταν ένα καλοστημένο ψέμα.

Μιλώντας στο CNNi μετά την αποχαρακτήριση εγγράφων, ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ο άνθρωπος που εντόπισε το ναυάγιο, είπε πως ο Τιτανικός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής για τον εντοπισμό δύο υποβρυχίων που είχαν βυθιστεί.

«Τότε δεν ήθελαν να γνωρίζει ο κόσμος το γεγονός αυτό, οπότε αναγκάστηκα να βρω μια άλλη ιστορία για να το καλύψω» είπε στο CNNi ο Μπάλαρντ.

Σήμερα, 33 χρόνια μετά από τον εντοπισμό του Τιτανικού, η ιστορία αυτή γνωστοποιείται και γίνεται έκθεμα στο «Εθνικό Γεωγραφικό Μουσείο» στην Ουάσινγκτον.

Ο Μπάλαρντ ήταν κυβερνήτης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole. Το ναυτικό τού προσέφερε τα κονδύλια που χρειαζόταν για να αναζητήσει το κουφάρι του διάσημου πλοίου με προϋπόθεση να εντόπιζε πρώτα τα αμερικανικά υποβρύχια USS Thresher και USS Scorpion που είχαν βυθιστεί τη δεκαετία του ’60.

«Ξέραμε πού ήταν τα υποβρύχια» εξηγεί ο Μπάλαρντ, και συνεχίζει:

«Αυτό που ήθελαν να κάνω ήταν να επιστρέψω στο σημείο χωρίς να με ακολουθήσουν οι Ρώσοι. Και αυτό επειδή τους ενδιέφεραν τα πυρηνικά όπλα που υπήρχαν στο USS Scorpion και υπήρχε ανησυχία για το εάν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες προκαλούσαν ζημιά στο περιβάλλον. Η αναζήτηση του Τιτανικού ήταν μια θαυμάσια ιστορία συγκάλυψης και ο Τύπος της εποχής δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε».

Μόλις η ομάδα του ολοκλήρωσε την αποστολή του με τα υποβρύχια είχαν μόλις 12 ημέρες για να βρουν τον Τιτανικό.

Το φημισμένο πλοίο, που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι, εντοπίστηκε στον πυθμένα του ωκεανού σε βάθος 12.000 ποδιών στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.

«Όταν βρήκαμε τον Τιτανικό, ενθουσιαστήκαμε γιατί ήταν μια δύσκολη αποστολή» διηγείται τώρα ο Μπάλαρντ.

Η ανακάλυψη προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον αλλά τελικώς το αμερικανικό ναυτικό κατάφερε να κρατήσει κρυφή την πραγματική αποστολή του Μπάλαρντ.

«Όχι, δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες αποστολές μου…» είπε στο CNNi, ερωτηθείς σχετικά.

«Θα πρέπει πρώτα να αποχαρακτηριστούν…».

Inside the secret US military mission that located the Titanic, by Eric Levensony Eric Levenson

ΔΗΜΟΦΙΛΗ