ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση κατά της δημιουργίας κέντρου προσφύγων

Ολλανδία: Σοβαρά επεισόδια σε διαδήλωση κατά της δημιουργίας κέντρου προσφύγων
Στη σύλληψη 14 διαδηλωτών προχώρησε η ολλανδική αστυνομία Yakup Tardemir/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην πόλη Χελντερμάλσεν, στην Ολλανδία, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της έναρξης λειτουργίας ενός κέντρου για τους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης μπροστά στο δημαρχείο του Χελντερμάλσεν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα συζήτησης το άνοιγμα ενός κέντρου υποδοχής, το οποίο θα φιλοξενεί 1.500 αιτούντες άσυλο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αστυνομίας, Λούτε Νίουρτ, δήλωσε ότι περίπου 80 άτομα επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και αφού ανέτρεψαν τα φράγματα μπροστά στο δημαρχείο, αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κτήριο, χωρίς επιτυχία. Δύο αστυνομικοί και πολλοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διεκόπη και περίπου 300 άτομα που βρίσκονταν στο κτήριο μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στον πρώτο όροφο και έπειτα σε κοντινό αστυνομικό τμήμα.

Η αστυνομία συνέλαβε 14 από τους διαδηλωτές, με τον επικεφαλής της να δηλώνει αργότερα ότι θα εξεταστούν εικόνες από τα επεισόδια για να αναγνωριστούν και άλλοι ύποπτοι.

«Πρόκειται να αναγνωρίσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ταραξιών ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γιον Λούκας, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Το ζήτημα της υποδοχής μεταναστών προκαλεί όλο και μεγαλύτερη πόλωση στην Ολλανδία. Ο διάλογος για το ζήτημα σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο σημαδεύεται πλέον από ανταλλαγές ύβρεων και προσβολών, απειλητικές επιστολές και βία.

«Υπάρχουν όρια που είναι απαραβίαστα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Κλάας Ντάικχοφ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την ολλανδική τηλεόραση.

«Όταν κάποιος εκφράζει τη γνώμη του, αυτό προφανώς επιτρέπεται, αλλά δεν μπορεί να το κάνει πετώντας αντικείμενα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ