ΚΟΣΜΟΣ

Να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του ISIS έθεσε ως στόχο ο ΟΗΕ

Να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του ISIS έθεσε ως στόχο ο ΟΗΕ
Να κινηθούν αποφασιστικά και να αναλάβουν δράση προκειμένου να πλήξουν πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους καλούνται πλέον τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ REUTERS / MIKE SEGAR

Απόφαση βασικός στόχος της οποίας είναι να πληγούν οι πηγές χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους, ενέκρινε ομόφωνα την Πέμπτη (17/12) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού, οι υπουργοί Οικονομικών των 15 χωρών-μελών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για να εγκρίνουν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα τεχνικό κείμενο έκτασης 28 σελίδων, το οποίο εκπονήθηκε από κοινού από την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, θέτει άμεσα στο στόχαστρο το Ισλαμικό Κράτος.

Σκοπός των μέτρων που περιλαμβάνει είναι να σφίξει η μέγγενη στις ροές εκατομμυρίων δολαρίων που αντλεί το ΙΚ διαμέσου του λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών στις τεράστιες εκτάσεις της επικράτειας της Συρίας και του Ιράκ τις οποίες έχει καταλάβει.

Τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών καλούνται να «αναλάβουν δράση με ενεργό και αποφασιστικό τρόπο για να δεσμευθούν τα κεφάλαια και οι άλλοι οικονομικοί πόροι του ΙΚ», περιλαμβανομένων αυτών που εξασφαλίζει από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και αρχαιοτήτων, και να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον όσων υποστηρίζουν οικονομικά την τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ καλούνται, επίσης, να μετατρέψουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε «βαρύ ποινικό αδίκημα στις εθνικές τους νομοθεσίες», ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει απόδειξη σύνδεσης με συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες, καθώς και να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών για το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που αφορά τόσο τα κράτη, όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Το κείμενο ολοκληρώνει προηγούμενα μέτρα και ενισχύει υπάρχοντα εργαλεία», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιού, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά η αληθινή δοκιμασία θα είναι να αναληφθεί αποφασιστική δράση για την εφαρμογή της απόφασης», πρόσθεσε και κάλεσε να υπάρξει «συνεργασία σε βάθος με τους εταίρους του ιδιωτικού τομέα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ