ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα στην Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών από τον Τσίπρα

Κάλεσμα στην Τουρκία για μείωση των προσφυγικών ροών από τον Τσίπρα
«Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. Dean Mouhtaropoulos/Getty Images/Ideal Image

Στον ρόλο-κλειδί της Τουρκίας για την μείωση των προσφυγικών ροών, στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων είναι απολύτως απαραίτητη.

«Καλωσορίζουμε την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη συζήτηση που έγινε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο–κλειδί της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στη μείωση των προσφυγικών ροών», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας–Τουρκίας, προκειμένου αυτοί που δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επιστρέφουν στη γείτονα χώρα και επανέλαβε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε..

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της χώρας μας, ισχυρίστηκε ότι συνεχίζεται η ολοκλήρωση δημιουργίας κέντρων υποδοχής στα νησιά και κέντρων επανεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες, αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ