ΚΟΣΜΟΣ

Ένα λευκό τριαντάφυλλο από τον Μακρόν στη μνήμη των θυμάτων του Στρασβούργου

Ένα λευκό τριαντάφυλλο από τον Μακρόν στη μνήμη των θυμάτων του Στρασβούργου
EUROKINISSI

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε αργά σήμερα ένα λευκό τριαντάφυλλο, δίπλα σε άλλα άνθη και στεφάνια απότισης φόρου τιμής για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Ο Γάλλος πρόεδρος στάθηκε ακίνητος τηρώντας ενός λεπτού σιγή στην κεντρική πλατεία του Στρασβούργου Κλεμπέρ, κοντά στο σημείο όπου χτυπήθηκαν τα θύματα της επίθεσης του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης, του Σερίφ Σεκάτ.

Ακολούθησε η ανάκρουση του γαλλικού εθνικού ύμνου στην πλατεία και έπειτα ο Μακρόν χαιρέτισε αξιωματούχους και αστυνομικούς.

Ο Μακρόν ζητά να ηρεμία, παραμονή της νέας κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων»

Η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία», ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαμήνυσε ακόμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παραμονή της νέας κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων».

«Έδωσα μια απάντηση» στα αιτήματα που προέβαλαν οι διαδηλωτές, είπε ο Μακρόν από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής. «Ο διάλογος (...) δεν γίνεται με κατάληψη δημόσιων χώρων και με βιαιοπραγίες», πρόσθεσε.

Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώνουν για αύριο την «Πέμπτη Πράξη» των κινητοποιήσεών τους, μετά από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές όμως τάσσονται υπέρ της διακοπής των κινητοποιήσεων, με αφορμή και την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, την περασμένη Τρίτη.

Ο Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι στο διάγγελμά του, τη Δευτέρα, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα «νόμιμα και ειλικρινή αιτήματα» των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η αύξηση, κατά 100 ευρώ, του κατώτατου μισθού.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Γάλλους να μιλήσουν συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις επόμενες εκλογές.

Όμως «σε καμία περίπτωση, αυτό που έγινε δεν πρέπει να οδηγήσει στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από 18 μήνες», πρόσθεσε.

Για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε, είπε ότι δεν εκφράστηκαν «ανησυχίες» από τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «πεπεισμένη» ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είχε εκφράσει ανησυχία το πρωί για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων. «Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε τις μελλοντικές γενιές για τα σημερινά αιτήματα του ενός ή του άλλου. Όλοι μας έχουμε πολιτικές ευθύνες, τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον», τόνισε.

Τι είπε για Brexit

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι 27 μπορούν «να διασαφηνίσουν» τη συμφωνία Brexit κατόπιν αιτήματος των Βρετανών, αλλά όχι να την «επαναδιαπραγματευθούν».

«Όλα έγιναν κατόπιν διαπραγμάτευσης, είναι ξεκάθαρα και έχουν νομική αξία», είπε, κατά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι μια συμφωνία, η μόνη και η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν μπορούμε να την διαπραγματευτούμε εκ νέου, αλλά μπορούμε να διασαφηνίσουμε και να εγγυηθούμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «πολλές ανησυχίες και ψευδαισθήσεις» σε αυτό το κείμενο.

«Το backstop, (σ.σ. ο μηχανισμός ασφαλείας για τη Βόρεια Ιρλανδία) δεν είναι μια βιώσιμη λύση και κανείς δεν θέλει να απομονώσει το Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο Μακρόν.

«Σαφέστατα, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να διαπραγματευτούμε το συντομότερο δυνατό τις μελλοντικές σχέσεις και είμαστε αρκετά ανοιχτοί στο να δείξουμε με σαφή τρόπο ότι θέλουμε να οικοδομήσουμε μια μελλοντική σχέση», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ