ΚΟΣΜΟΣ

Επεισοδιακό και το 5ο «ραντεβού»: Χημικά, οδομαχίες και συλλήψεις

Επεισοδιακό και το 5ο «ραντεβού»: Χημικά, οδομαχίες και συλλήψεις
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Παρότι η διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησε σχετικά ειρηνικά, η κατάσταση στο Παρίσι ξέφυγε με την αστυνομία να προχωρά σε δεκάδες συλλήψεις μετά από οδομαχίες και χρήση χημικών. Μια 44χρονη είναι το έβδομο θύμα που χάνει τη ζωή του εξαιτίας των διαδηλώσεων, ενώ ανταποκριτής του Russia Today φέρεται να τραυματίστηκε. 

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία για το πέμπτο «ραντεβού» του κινήματος, ζητώντας την παραίτηση του Εμανουέλ Μαρκόν. Η δέσμη οικονομικών μέτρων για την ελάφρυνση των Γάλλων πολιτών δεν φαίνεται να ικανοποίησε τα «κίτρινα γιλέκα», που διαμαρτύρονται για σειρά θεμάτων.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οδομαχίες σημειώθηκαν στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων και κοντά στην Όπερα. Όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων ενώ συνέλαβαν και 63 άτομα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 33.500 διαδηλωτές έχουν βγει σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, 2.200 εκ των οποίων στο Παρίσι. Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σχεδόν πέντε φορές μικρότερος απ’ ότι ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Μια 44χρονη γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο στη βόρεια Γαλλία, στα σύνορα με το Βέλγιο, και το δυστύχημα φέρεται ότι προκλήθηκε από οδοφράγματα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα».

Σύμφωνα με το δίκτυο France Info, ένας άνδρας και μια γυναίκα επέβαιναν χθες το απόγευμα σε αυτοκίνητο, το οποίο κατευθυνόταν προς την κοινότητα Σουασόν κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Ο οδηγός του οχήματος παρατήρησε ότι υπήρχαν οδοφράγματα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα» και έκανε εί τόπου στροφή που είχε ως αποτέλεσμα να μπει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί με άλλο όχημα. Η γυναίκα σκοτώθηκε, ενώ ο οδηγός συνελήφθη και παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Σουασόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται τον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου RT, στις διαδηλώσεις τραυματίστηκε ο ανταποκριτής του ο οποίος κάλυπτε τις διαδηλώσεις.

Επί ποδός η αστυνομία

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις για την αστυνόμευση της γαλλικής πρωτεύουσας σήμερα είναι παρόμοιες με αυτές της περασμένης εβδομάδας, με εκτεταμένες έρευνες σε πρόσωπα και αυτοκίνητα ενόψει των διαμαρτυριών και κινητές μονάδες της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε επεισοδίων ξεσπάσουν.

Τουριστικά αξιοθέατα, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Λούβρου και του Πύργου του Άιφελ, σχεδιάζουν να ανοίξουν τις πύλες τους αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ το προηγούμενο Σάββατο είχαν μείνει κλειστά.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε (...) Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δηλώνει σήμερα ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Αυτό που έκανε ο Μακρόν τη Δευτέρα, είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε διότι αρχίζει να δίνει κάτι και, προερχόμενο απ' αυτόν, είναι ασυνήθιστο» ανέφερε ο ίδιος.

Υπουργοί της κυβέρνησης ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ματαιώσουν τις κινητοποιήσεις τους αυτό το Σάββατο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων την περασμένη Τρίτη από την επίθεση που σημειώθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Αναλυτές αναμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχει η επίθεση αυτή στην συμμετοχή του κόσμου στην σημερινή κινητοποίηση, όπως και το πακέτο των παραχωρήσεων που έκανε την περασμένη Δευτέρα στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο οποίο περιέλαβε αύξηση του κατώτατου μισθού και φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και ορισμένους συνταξιούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ