ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου μαζεύουν μπουκάλια;

Γιατί οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου μαζεύουν μπουκάλια;
EPA

Το ενδιαφέρον των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συγκεντρώνουν τελευταία τα σπάνια μπουκάλια, όχι αποκλειστικά για λογούς απόλαυσης. Πρόκειται για ενδιαφέρον επενδυτικού χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι τιμές των σπάνιων ουίσκι φθάνουν εξαψήφια, ακόμα και επταψήφια νούμερα.

Ολοένα και περισσότεροι μετατοπίζονται από τη συλλογή έργων τέχνης στη συλλογή σπανίων πολυτελών ποτών.

Ενδεικτικά, στις 29 Νοεμβρίου ένα μπουκάλι Macallan που έμεινε για έξι δεκαετίες σε μια ξύλινη θήκη πωλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 1,2 εκατομμυρίων λιρών σε δημοπρασία του oίκου Christie’s στο Λονδίνο.

Ένα σπάνιο μπουκάλι Macallan, 60 ετών, δημοπρατήθηκε για 1,01 εκατ. δολάρια από τον οίκο Bonhams στο Χονγκ Κονγκ τον Μάιο, τιμή διπλάσια από τον αναμενόμενη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές των πιο σπάνιων ουίσκι έχουν αυξηθεί κατά 140% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον δείκτη Vintage 50 του Rare Whisky 101. Στον δείκτη παρακολουθούνται οι τιμές των 50 πιο παλαιών και σπάνιων Single Malt που κυκλοφορούν και μεταξύ αυτών βρίσκονται αρκετά Bowmore, Glenlivet, Macallan kai Talisker.

«Οι συλλέκτες ουίσκι πλησιάζουν τους 1.000 παγκοσμίως», αναφέρει ο Ρον Φιάμα επικεφαλής συλλογών του ασφαλιστικού γίγαντα American International Group (AIG) που πλέον ασφαλίζει και ουίσκι. «Όταν οι οίκοι δημοπρασιών πραγματοποιούν δύο με τρεις δημοπρασίες ουίσκι τη χρονιά και ένα μπουκάλι μπορεί να πωληθεί για μισό ή και για ένα εκατομμύριο δολάρια τότε είναι ένας τομέας που τραβάει την προσοχή», σημειώνει.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του εξελισσόμενου αυτού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το Platinum Whisky Investment Fund, το πρώτο στο είδος του επενδυτικό ταμείο, που στοχεύει στην άντληση κερδών από την αύξηση της τιμής σπάνιων ειδών ουίσκι.

Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, με στόχο να προσφέρει μια ετήσια απόδοση μέχρι και 17%, επωφελούμενο από τις αυξανόμενες τιμές για παλιά και σπάνια single malt ουίσκι.

Οι διαχειριστές του fund αγοράζουν single malt με την προοπτική να τα πουλήσουν με κέρδος, καθώς η αξία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια του fund, που έχει επταετή διάρκεια ζωής.

Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργιάς του το fund κατέφερε να αντλήσει τα 9 από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχε θέσει ως στόχο κι έχει επανεπενδύσει περιπου 6 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά 7.000 σπάνιων φιαλών ουίσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ