ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: 200 χώρες κατέληξαν στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού

ΟΗΕ: 200 χώρες κατέληξαν στο πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού

Οι εκπρόσωποι 200 χωρών που συνήλθαν στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) στο Κατοβίτσε της Πολωνίας υιοθέτησαν σήμερα τους κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Κατά την διάσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση 24 ωρών, οι χώρες δεν ανέλαβαν ωστόσο νέες δεσμεύσεις για αναπροσαρμογή των στόχων τους για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρά το γεγονός ότι οι αναληφθείσες δεσμεύσεις αποδεικνύονται ανεπαρκείς απέναντι στην απορρύθμιση του κλίματος.

Επειτα από συνομιλίες δύο εβδομάδων και εργασία δύο ετών, οι χώρες ξεπέρασαν τις πολιτικές διαφορές τους και συμφώνησαν σε ένα λεπτομερέστερο πλαίσιο για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού που έχει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά «αρκετά λιγότερο» από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Συμφωνία του Παρισιού, 184 χώρες συμφώνησαν να εφαρμόσουν πολιτικές μείωσης των εκπομπων ρύπων για να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα πιο πολλά από τα έθνη οδεύουν προς την αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων αυτών καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, αντί για μείωση της θερμοκρασίας της Γης, είναι πιο πιθανό να δούμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης κατά 4 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, ακόμα και η αύξηση κατά 1,5 βαθμό της θερμοκρασίας του πλανήτη, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις πόλεις και το οικοσύστημα, μέσα στα οποία αποτελέσματα περιλαμβάνονται αυξημένες πλημμύρες, έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, καταστροφή έως και 90% των κοραλλιογενών υφάλων, μαζικές εξαφανίσεις ειδών ζώων και έλλειψη τροφίμων από ξηρασίες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα τη διάθεση χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 δισ. δολαρίων από το 2021 έως το 2025, για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή, ποσό διπλάσιο από το προβλεπόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ