ΚΟΣΜΟΣ

Σε δίκη η Λαγκάρντ για αποζημίωση επιχειρηματία

Σε δίκη η Λαγκάρντ για αποζημίωση επιχειρηματία
Η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ REUTERS/Stefan Rousseau/Pool

Γαλλικό δικαστήριο παρέπεμψε την Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε δίκη για το ρόλο της στην αποζημίωση περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.  

Η υπόθεση, που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια τουλάχιστον, θα λάβει χώρα στο δικαστήριο που εκδικάζει υπουργούς για παράβαση καθήκοντος, είπε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Η Λαγκάρντ, που κατηγορείται για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την άποψη των εισαγγελέων ότι δεν υπάρχει βάσιμη κατηγορία εναντίον της.

"Η κυρία Λαγκάρντ θα ήθελε να ξαναεπιβεβαιώσει ότι έπραξε με τον καλύτερο συμφέρον του κράτους της Γαλλίας και με πλήρη συμφωνία με τους νόμους", αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της.

Η απόφαση του δικαστηρίου χθες να την παραπέμψει σε δίκη ήταν αναπάντεχη, καθώς ο επικεφαλής εισαγγελέας της Γαλλίας είχε συστήσει το Σεπτέμβριο την παύση της δίωξης εναντίον της.

Η επίσημη έρευνα για φερόμενη αμέλεια της Λαγκάρντ ξεκίνησε το 2014.

Η αιτία ανάγεται στο 1993, όταν ο Ταπί ισχυρίστηκε ότι το μερίδιό του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, που πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε για πολύ μεγαλύτερο ποσό, και έτσι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει.

Το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί, αποφάσισε να επιτρέψει διαιτησία στην αντιδικία του Ταπί με την Credit Lyonnais, μέρος της οποίας ήταν υπό την ιδιοκτησία του κράτους. Το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει ο Ταπί - που είχε στενές σχέσεις με τον Σαρκοζί - την αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια κρατική οντότητα που είχε την ευθύνη να διευθετηθούν τα χρέη της τράπεζας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Λαγκάρντ θα έπρεπε ως υπουργός να προσβάλλει την απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση, η οποία επέφερε τεράστιο κέρδος στον Ταπί αλλά ζημίωσε το δημόσιο. Η Λαγκάρντ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι έδρασε υπό τις εντολές του Σαρκοζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ