ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνια Νορβηγών για να χαρίσουν στην Φινλανδία ένα βουνό

Καμπάνια Νορβηγών για να χαρίσουν στην Φινλανδία ένα βουνό
Τα σύνορα Νορβηγίας - Φινλανδίας Google Maps

Μια διαδικτυακή καμπάνια έχει ξεκινήσει στη Νορβηγία με στόχο να χαρίσει η χώρα μια κορυφή ... βουνού στη γειτονική Φινλανδία ως δώρο για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την ανεξαρτησία της το 2017

Μέρος του βουνού Halti βρίσκεται εντός των συνόρων της Φινλανδίας - και αποτελεί το υψηλότερο σημείο της - αλλά η κορυφή εκτείνεται κατά 20 μέτρα στο μήκος των συνόρων στο εσωτερικό του νορβηγικού εδάφους.

Η διοργανωτές της καμπάνιας προτείνουν τη μετακίνηση των συνόρων έτσι ώστε η κορυφή του βουνού να συμπεριληφθεί στο φινλανδικό έδαφος με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μια αλλαγή που μετά βίας θα είναι ορατή στον χάρτη.

"Όχι μόνο θα είναι ένα μεγάλο δώρο, αλλά πόσες χώρες μπορεί να καυχηθούν ότι παραχώρησαν ένα βουνό ως δώρο;", αναφέρει η σελίδα της καμπάνιας στο Facebook. Η σελίδα έχει προσελκύσει πάνω από 2.000 likes μέχρι στιγμής.

Ο Μπγιόρν Γκάιρ Χάρσον, συνταξιούχος πλέον υπάλληλος της νορβηγικής Αρχής Χαρτογράφησης, λέει ότι κάτι αντίστοιχο είχε σκεφτεί και ο ίδιος πριν από δεκαετίες, και υποψιάζεται ότι ο γιος του βρίσκεται πίσω από την εκστρατεία στο Facebook. Ο Χάρσον λέει ότι κατά τη διάρκεια εναέριας αποτύπωσης της περιοχής το 1972, ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί αυτό το σημείο δεν περιλαμβάνεται στο φινλανδικό έδαφος.

Πολλοί Φινλανδοί με σχόλια τους στο διαδίκτυο, χαιρετίζουν την ιδέα, ως ένδειξη των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό. "Πολλή γραφειοκρατία" σχολιάζει ένας χρήστης ενώ ένας άλλος βρίσκει πιο συμφέρουσα μια ανταλλαγή: Το βουνό για το νορβηγικό πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ