ΚΟΣΜΟΣ

Το διαφορετικό «αμερικανικό όνειρο» του κοριτσιού από τη Γουατεμάλα που τελείωσε στο Τέξας

Το διαφορετικό «αμερικανικό όνειρο» του κοριτσιού από τη Γουατεμάλα που τελείωσε στο Τέξας
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Leah Millis

Περπάτησε περισσότερα από 3.200 χιλιόμετρα, σε ηλικία επτά ετών, προκειμένου να βρεθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με σκοπό να δουλέψει και να στείλει στην οικογένειά της χρήματα. Ο λόγος για την Ζακελίν, από την Γουατεμάλα, η οποία μαζί με τον πατέρα της συμμετείχαν στο «καραβάνι μεταναστών», αναζητώντας ασφάλεια, δουλειά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Η 7χρονη Ζακελίν έφτασε στα σύνορα των ΗΠΑ μαζί με τον 29χρονο πατέρα της. Στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, το κορίτσι ανέβασε υψηλό πυρετό, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου και πέθανε δύο ημέρες αργότερα.

Πίσω στη Γουατεμάλα, η μητέρα της Κλαούντια, με ακόμη τρία παιδιά στην αγκαλιά, είναι απαρηγόρητη. «Το κορίτσι μας είχε πει ότι όταν ήταν πια μεγάλη, θα έπιανε δουλειά για να στείλει χρήματα στη μαμά και στη γιαγιά της» τόνισε στο Reuters χωρίς να μπορεί να κρύψει την οδύνη της.

«Δεν είχε δει ποτέ της μία μεγάλη χώρα και ήταν πραγματικά ευτυχισμένη που θα πήγαινε στις ΗΠΑ» συμπλήρωσε η Κλαούντια της οποίας η οικογένεια ζει κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ο άντρας της δεν είχε άλλη λύση αν ήθελε να ανεβάσει το επίπεδο της ζωής της οικογένειάς του πέρα από τη μετανάστευση. Η αποψίλωση των δασών έτσι ώστε να προκύψουν φυτείες για φοινικέλαιο έχει καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη πια τη γεωργία για τους κατοίκους του δήμου της Ζακελίν.

Η μαμά Κλαούντια έμαθε για το θάνατο της κόρης της από τους υπευθύνους που της μετέφεραν τα νέα και πλέον περιμένει την επιστροφή του άντρα της, για να μεγαλώσουν τα άλλα τρία παιδιά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ