ΚΟΣΜΟΣ

Der Standard: Συνθήκες Αφρικής στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων

Der Standard: Συνθήκες Αφρικής στα ελληνικά κέντρα υποδοχής προσφύγων
REUTERS/Elias Marcou

Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που ζουν στις σκηνές και τα πρόχειρα καταλύματα των κέντρων υποδοχής της Ελλάδας αναφέρεται για ακόμη μια φορά η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επικαλούμενη μαρτυρία μέλους του Ερυθρού Σταυρού.

«Ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ είχε δει καταυλισμούς όπου πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές μόνο κατά την εργασία του στην Αφρική. Ο συνεργάτης του Ερυθρού Σταυρού συνάντησε τέτοιες συνθήκες τους προηγούμενους δύο μήνες πιο κοντά (σ.σ. συγκριτικά με την Αφρική): Στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο εξακολουθούν εν μέρει να ζουν σε σκηνές, παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία στη χώρα πέφτει κατά τόπους κοντά το μηδέν αυτήν την περίοδο. 'Λυπηρές' χαρακτηρίζει ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Την ίδια ώρα, η αυστριακή εφημερίδα επισημαίνει ότι «οργανώσεις αρωγής και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες για μια χειμερινή κρίση για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα».

«Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για περισσότερους από 12.500 ανθρώπους που ζουν στην ελληνική ηπειρωτική χώρα σε σκηνές και κοντέινερ που δεν είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Τα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ κέντρα σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο λέγεται ότι φιλοξενούν τριπλάσιο του προβλεπόμενου βάσει χωρητικότητας αριθμό ατόμων. Στους καταυλισμούς επικρατούν σύμφωνα με βοηθούς ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ καταγράφονται και επανειλημμένα κρούσματα βίας» τονίζει επίσης το δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο Μπέρναρντ Χέλμπεργκερ είπε στην εφημερίδα ότι υπήρξαν αιτούντες άσυλο που τού εκμυστηρεύτηκαν ότι «θα προτιμούσαν να πεθάνουν στο σπίτι τους παρά να ζουν μέσα σε αυτήν την απελπισία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ