ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 700 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις ιερέων σε ανήλικους σε μια πολιτεία

ΗΠΑ: 700 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις ιερέων σε ανήλικους σε μια πολιτεία
Pixabay

Έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος σχεδόν 700 ρωμαιοκαθολικών ιερέων για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανηλίκων στις αρχιεπισκοπές του Ιλινόι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, αποκάλυψε την Τετάρτη εισαγγελέας της βόρειας Πολιτείας ΗΠΑ.

Η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία του Ιλινόι έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 185 ιερέων σε βάρος των οποίων διατυπώθηκαν σοβαρές κατηγορίες, αλλά η εξέταση των αρχείων των αρχιεπισκοπών από τις υπηρεσίες της εισαγγελίας της πολιτείας κατέδειξε πως ήταν ενήμερες για «καταγγελίες σε βάρος τουλάχιστον 500 ιερέων επιπλέον», υπογράμμισε η εισαγγελέας Λίσα Μάντιγκαν σε προκαταρκτική αναφορά της.

Στη μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων αυτών, δεν διενεργήθηκαν οι προσήκουσες έρευνες ή δεν έγινε απολύτως καμία έρευνα, συνέχισε η εισαγγελέας, στηλιτεύοντας το γεγονός πως δεν υπήρξαν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για τις υποθέσεις αυτές.

«Τα πρώτα στάδια της έρευνάς μας απέδειξαν ήδη ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι ανίκανη να αστυνομεύει τον εαυτό της», υπογράμμισε η Μάντιγκαν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, ακόμη κι αν αφορούν υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν πριν από πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν εσωτερική υπόθεση» της ρωμαιοκαθολικής εκκλησιαστικής ιεραρχίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Η εισαγγελέας άρχισε να διενεργεί έρευνα για τις υποθέσεις αυτής της φύσης στην Πολιτεία της μετά τη δημοσιοποίηση, το καλοκαίρι, μιας συγκλονιστικής έκθεσης για τα εγκλήματα ιερωμένων στην Πενσιλβάνια.Σε αυτήν, η εισαγγελία της Πενσιλβάνιας αναφερόταν
λεπτομερώς
σε αξιόποινες πράξεις που φέρονται να διέπραξαν πάνω από 300 ιερείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται σεξουαλικά αρπακτικά από τις διωκτικές αρχές, με θύματα πάνω από 1.000 παιδιά επί δεκαετίες.

Εν μέσω του σάλου που ξέσπασε, ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον, ο καρδινάλιος Ντόναλντ Γουέρλ, που κατηγορήθηκε πως διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη συγκάλυψη των υποθέσεων αυτών, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Οι αρχιεπισκοπές άρχισαν να δημοσιοποιούν μαύρες λίστες και περίπου δέκα αμερικανικές Πολιτείες διενεργούν πλέον έρευνες για τις υποθέσεις στις οποίες ενέχονται ιερείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ