ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας–Ισραήλ για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά

Συμφωνία Τουρκίας–Ισραήλ για την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά
EPA/TOLGA BOZOGLU

 Η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται "κοντά στο τελικό πλαίσιο" μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, καθώς διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά την υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι δύο χώρες έχουν βρει κάποια σημεία "συνεννόησης" για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους οι οποίες επιδεινώθηκαν μετά την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι υπήκοοι.

"Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο", είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ο Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί "συγκεκριμένη και θετική πρόοδος". Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή και όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόοδος αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν και η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος πάντως δεν επιβεβαίωσε αυτήν την τελευταία πληροφορία. "Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα ονόματα. Αν το Ισραήλ προβάλει ένα τέτοιο αίτημα, θα το συζητήσουμε", είπε.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ στο δύο χωρών αποτελεί μέρος μίας συνολικότερης συνεργασίας με επίκεντρο τον ενεργειακό τομέα και την απεξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των NY Times, την Πέμπτη η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για τη συνεργασία Ισραήλ και ΗΠΑ στην εκμετάλλευση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προμηθεύει και άλλες χώρες στην περιοχή, ανάμεσα σε αυτές και την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ