ΚΟΣΜΟΣ

#TodasSomosLaura: Σοκαρισμένη η Ισπανία από την δολοφονία 26χρονης καθηγήτριας

#TodasSomosLaura: Σοκαρισμένη η Ισπανία από την δολοφονία 26χρονης καθηγήτριας
Φωτογραφία αρχείου EPA

Σοκαρισμένη είναι ολόκληρη η Ισπανία μετά την άγρια δολοφονία μιας 26χρονης γυναίκας, που εντοπίστηκε ημίγυμνη με τραύματα στο κεφάλι και εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού. Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία, Μπερνάρδο Μοντόγια, ομολόγησε την πράξη του μετά από πολύωρη ανάκριση, 

«Της έβγαλα τα ρούχα και προσπάθησα να τη βιάσω», ομολόγησε στους αστυνομικούς ο 50χρονος Μοντόγια.

Ο δράστης ήταν γείτονάς της και είχε αποφυλακιστεί πριν από μόλις δύο μήνες. Έχει εκτίσει ποινή 17 ετών για ληστεία και φόνο με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ το 2010, σε μία από τις άδειες που είχε πάρει, αποπειράθηκε να βιάσει μια άλλη γυναίκα.

Η Λάουρα Λουέλμο βρέθηκε νεκρή πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι της στο Ελ Καμπίγιο, στην επαρχία Ουέλβα της Ανδαλουσίας. Η 26χρονη γυναίκα είχε μετακομίσει στην πόλη μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα για να ξεκινήσει τη νέα της δουλειά σε σχολική μονάδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο, εξαφανίστηκε ξαφνικά στις 12 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais».

Μετά την ομολογία του Μοντόγια, οι αρχές αποκλείουν ότι η Λουέλμο κρατήθηκε αιχμάλωτη και εκτιμούν ότι ο δράστης, αφού της επιτέθηκε, την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ του αμαξιού του και την εγκατέλειψε βαριά τραυματισμένη.

Οι γονείς της που την αναζητούσαν στο τηλέφωνο και εκείνη δεν απαντούσε ανησύχησαν και ειδοποίησαν τις αρχές οι οποίες και μετέβησαν στο σπίτι της. Έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν διαπίστωσαν πως έλειπαν το τηλέφωνό της, τα αθλητικά της ρούχα, τα αθλητικά της παπούτσια και το πορτοφόλι της. Τα παραπάνω οδήγησαν τις αρχές στο να συμπεράνουν πως είχε πάει για περπάτημα ή τρέξιμο.

Το Σάββατο πάνω από 200 εθελοντές και η Πολιτοφυλακή ξεκίνησαν να ψάχνουν για την αγνοουμένη. Αξιωματικοί της Πολιτοφυλακής εντόπισαν το τελευταίο σήμα που έδωσε το κινητό της. Είχε γίνει στις 9 το βράδυ της Τετάρτης, εννιά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ελ Καμπίγιο.

Το σήμα ανιχνεύτηκε λίγες ώρες μετά την τελευταία κλήση που έκανε στο αγόρι της. Τη Δευτέρα ένας εθελοντής εντόπισε τη σωρό της στην αντίθετη κατεύθυνση από το εκεί που βρέθηκε το κινητό της, γεγονός που οδήγησε την αστυνομία να πιστέψει πως ο δολοφόνος μετακίνησε το τηλέφωνο ή το πέταξε κάπου για να αποπροσανατολίσει την έρευνα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως το Twitter, κατακλύστηκαν αμέσως από μηνύματα με το χάσταγκ #TodasSomosLaura, που σημαίνει «όλες είμαστε η Λάουρα», κάνοντας λόγο για μία ακόμα γυναικοκτονία στην Ισπανία.

Το βράδυ της Δευτέρας, αφού είχε βρεθεί το πτώμα της Λάουρα, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ελ Καμπίγιο για να πενθήσουν και να διαμαρτυρηθούν. Χθες στα σχολεία της Ισπανίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της νεαρής καθηγήτριας.

Το ίδιο και στην ολομέλεια της Γερουσίας. «Η σεξιστική βία είναι μια πραγματικότητα που λερώνει τη χώρα» δήλωσε από το βήμα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Πλήθος πολιτικών προσωπικοτήτων εξέφρασαν δημόσια τα συλλυπητήριά τους και την οργή τους για τη δολοφονία της Λάουρα Λουέλμο. Ανάμεσά τους η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, η οποία ζήτησε «έναν κόσμο στον οποίο να μπορούμε να τρέχουμε, να χορεύουμε, να περπατάμε, να αγαπάμε... και να ζούμε δίχως φόβο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ