ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: «Ναι» στην εξορία ξένων εγκληματιών σε απομονωμένο νησί από τη Βουλή

Δανία: «Ναι» στην εξορία ξένων εγκληματιών σε απομονωμένο νησί από τη Βουλή
Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν Ritzau Scanpix/Philip Davali via REUTERS

Το κοινοβούλιο της Δανίας υπερψήφισε σήμερα τον προϋπολογισμό του 2019, στον οποίο περιλαμβάνεται και η πρόταση να κρατούνται οι ξένοι εγκληματίες σε ένα μικρό απομονωμένο  νησί.

Το σχέδιο εξορίας προκάλεσε την κριτική από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρείται από πολλούς ότι αποτυπώνει την ολοένα και αυστηρότερη στάση της Δανίας σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

«Ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι αυτό η λύση στα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Μίχαελ Σμεντ, δήμαρχος της Βόρντινγκμποργκ όπου βρίσκεται το νησί Λίντχολμ.

Το Λίντχολμ χρησιμοποιείται ως εργαστήριο και κρεματόριο από επιστήμονες που ερευνούν την γρίπη των χοίρων, τη λύσσα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες, ενώ ένα από τα καράβια που φθάνουν στο νησί ονομάζεται «Virus».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει σε ένα απομονωμένο νησί έκτασης περίπου 28 στρεμμάτων έως 100 εγκληματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να απελαθούν καθώς κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή εκτέλεση εάν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μια συμφωνία μεταξύ της συντηρητικής κυβέρνησης συνασπισμού της Δανίας και του συμμάχου της κατά της μετανάστευσης, του Δανικού Λαϊκού Κόμματος (DF).

«Οι ξένοι εγκληματίες δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη Δανία. Μέχρι να μπορέσουμε να τους ξεφορτωθούμε, θα τους μεταφέρουμε στο νησί Lindholm, όπου θα υποχρεωθούν να παραμείνουν τη νύχτα στο νέο κέντρο απελάσεων. Θα υπάρχει αστυνομία παντού εκεί γύρω», είχε δηλώσει προ ημερών ο εκπρόσωπος του DF, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.

Το κέντρο θα φιλοξενεί τους αιτούντες άσυλο το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί και έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, καθώς και ξένους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν νομίμως.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, με πολιτικούς να την χαρακτηρίζουν ως «ανθρωπιστική κατάρρευση».

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της χώρας υποστήριξε ότι η επιλογή του νησιού αποτελεί απλά μία συμβολική κίνηση, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη βασική αιτία της ανομίας στη χώρα, ούτε τα δεινά της μετανάστευσης.

Στη Δανία υπάρχουν ήδη δύο κέντρα κράτησης για εγκληματίες και αιτούντες άσυλο των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, ενώ ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών από χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, έχει αυξηθεί ραγδαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ