ΚΟΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικος κομήτης: Υπέροχες φωτογραφίες από το πιο λαμπερό ουράνιο σώμα του 2018

Χριστουγεννιάτικος κομήτης: Υπέροχες φωτογραφίες από το πιο λαμπερό ουράνιο σώμα του 2018
Alex Cherney/NASA

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA τράβηξε κοντινές φωτογραφίες του πιο λαμπερού κομήτη του 2018, ο οποίος είναι γνωστός ως 46P/Wirtanen ή Χριστουγεννιάτικος κομήτης.

Ο φωτεινός μπλε κομήτης αποτυπώθηκε από διαφορετικές πλευρές, καθώς συνεχίζει το ταξίδι του στο διάστημα, όντας πλέον σε απόσταση 12 εκατομμύριων χιλιομέτρων από τη Γη.

Τα εξελιγμένα όργανα του τηλεσκοπίου κατάφεραν να τραβήξουν λήψεις με τη λάμψη που εκπέμπεται από ένα σύννεφο αερίου το οποίο εκλύεται από τον κομήτη, καθώς διέρχεται από το ηλιακό σύστημα.

Οι φωτογραφίες, όπως αναφέρει η Daily Mail, βοήθησαν τους αστρονόμους να μελετήσουν όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τον Χριστουγεννιάτικο κομήτη.

Η κάμερα ευρείας λήψης του Hubble τους έδωσε το απαραίτητο υλικό ώστε να διαπιστώσουν από τι υλικό έχει δημιουργηθεί το ουράνιο σώμα και πώς μπορεί να αλλάζουν τα αέρια που εκλύει όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως ή την ακτινοβολία.

Ακόμη ένα τηλεσκόπιο της NASA, το SOFIA φωτογράφησε τον κομήτη ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να μελετήσουν το νερό που περιέχει, καθώς ορισμένοι ερευνητές θεωρούν πως το νερό της Γης προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς.

Αυτή η ανάλυση ίσως τους βοηθήσει να ανακαλύψουν την πραγματική ιστορία του νερού στο ηλιακό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό των ωκεανών.

Το Παρατηρητήριο Chandra X-ray της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει την ανάλυση των αερίων που εκλύονται από τον πυρήνα του Χριστουγεννιάτικου κομήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ