ΚΟΣΜΟΣ

Αρχές Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Συρία

Αρχές Ιανουαρίου οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Συρία
Δεν έχει ψευδαισθήσεις σε ό,τι αφορά στη δυσκολία του εγχειρήματος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπως παραδέχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόσθεσε όμως ότι είναι καιρός να μπει ένα τέλος στον συριακό εμφύλιο. REUTERS / EDUARDO MUNOZ

Άμεσα και συγκεκριμένα στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με απώτερο στόχο να επανέλθει η ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με το σχέδιο που ψήφιστηκε ομόφωνα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση, «το κείμενο αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε όλους, ότι είναι καιρός να δοθεί τέλος στους σκοτωμούς στη Συρία».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής πρόσθεσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις όσον αφορά στη δυσκολία για την επίτευξη του στόχου, αλλά χαιρέτισε την ενότητα που παρατηρήθηκε και που δεν έχει προηγούμενο, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, χαιρέτισε από την πλευρά του, «την πρώτη απόφαση η οποία επικεντρώνεται στα πολιτικά μέσα για την επίλυση της κρίσης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς μια λύση», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους οργανώνοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και φροντίζοντας να τεθεί σε εφαρμογή και να επιτηρείται η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση καλεί τον ΟΗΕ να προετοιμάσει εντός χρονικής προθεσμίας ενός μήνα «επιλογές», ώστε να εγκατασταθεί επί του πεδίου στη Συρία ένας «μηχανισμός επιτήρησης και επαλήθευσης» της κατάπαυσης του πυρός.

Η απόφαση του ΣΑ καλεί επίσης τον Οργανισμό να φροντίσει να συναντηθούν «αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης με επείγοντα τρόπο, με στόχο να ξεκινήσουν αυτές οι συνομιλίες στις αρχές του Ιανουαρίου του 2016».

Στην απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι το ΣΑ «επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στην Ανακοίνωση της Γενεύης» του Ιουνίου του 2012 σχετικά με μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία και «επικυρώνει τις διακηρύξεις της Γενεύης».

Το κείμενο επαναλαμβάνει όλα τα στοιχεία του οδικού χάρτη τον οποίο κατήρτισαν οι μεγάλες δυνάμεις στις συναντήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου στη Βιέννη.

Πέραν των διαπραγματεύσεων αντιπολίτευσης-καθεστώτος και την κήρυξη εκεχειρίας, ο οδικός χάρτης της Βιέννης προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέσα σε έξι μήνες, καθώς και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 18 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ