ΚΟΣΜΟΣ

Έπαιζε κιθάρα ενώ οι χειρουργοί τού αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Έπαιζε κιθάρα ενώ οι χειρουργοί τού αφαιρούσαν όγκο από τον εγκέφαλο

Ένας καλλιτέχνης της τζαζ από τη Νότια Αφρική, ο Μούσα Μαντσίνι, έχει παίξει μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μια από όλες τις ερμηνείες του ξεχωρίζει: αυτή που έδωσε όσο οι χειρουργοί πραγματοποιούσαν επέμβαση στον... εγκέφαλό του.

Βίντεο δείχνει τον καλλιτέχνη αυτόν, ο οποίος παίζει πολλά όργανα και διδάσκει στο πανεπιστήμιο, να παίζει την κιθάρα του ξαπλωμένος μέσα στο χειρουργείο και περιστοιχιζόμενος από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη διάρκεια της εξάωρης επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο.

Αυτό επέτρεψε στους γιατρούς στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής να παρατηρήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου του χρησιμοποιούσε ο Μαντσίνι παίζοντας μουσική και να τις διαφυλάξουν αλλά και να αποκαταστήσουν μερικώς την κίνηση των δακτύλων του, που είχε πληγεί εξαιτίας του όγκου.

«Ένιωσα πολύ περίεργα και άβολα», είπε ο Μαντσίνι στο Reuters μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. «Το να βρίσκεσαι μεταξύ γενικής αναισθησίας αλλά και ξύπνιος και να ακούς τους ήχους από το φλόγιστρο μέσα στον εγκέφαλό σου... Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς».

Οι γιατροί επέλεξαν να κρατήσουν ξύπνιο τον Μαντσίνι για να αξιολογήσουν ποια τμήματα του εγκεφάλου του λειτουργούν όσο προχωράει η επέμβαση συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του κινδύνου νευρολογικής βλάβης.

«Ήταν μια επιτυχία δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν η παράλυση. Δεν είμαι παράλυτος και εξακολουθώ να έχω τον έλεγχο των άκρων μου και επομένως η διάθεσή μου είναι καλή και αναρρώνω καλά», είπε ο Μαντσίνι. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μετά την πλήρη ανάρρωση θα επιστρέψει στην καλλιτεχνική σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ