ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια στο Παρίσι: Αστυνομικός σημαδεύει με όπλο τα «κίτρινα γιλέκα»

Επεισόδια στο Παρίσι: Αστυνομικός σημαδεύει με όπλο τα «κίτρινα γιλέκα»
REUTERS/Christian Hartmann

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονται στο Παρίσι, κατά την «πράξη VI» των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, στις σημερινές κινητοποιήσεις εκτιμάται ότι συμμετέχουν περίπου 38.600 διαδηλωτές.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η αστυνομία προσήγαγε 179 ανθρώπους και 36 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Μεταξύ των προσώπων που προσήχθησαν, ο Ερίκ Ντρουέ, ένας εκ των εκπροσώπων του κινήματος.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγράφονται συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στα Ηλύσια Πεδία.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να βγάζει το όπλο από τη θήκη του και να σημαδεύει ευθέως τους διαδηλωτές, την ώρα που δύο συνάδελφοί του προσπαθούν να σηκώσουν τις μηχανές τους από το δρόμο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Παρίσι, κατεβάζουν ρολά, φοβούμενοι την εξάπλωση των επεισοοδίων.

Στο Σανζ Ελιζέ, το επίκεντρο των διαδηλώσεων, τα καφέ και τα εστιατόρια άνοιξαν σήμερα κανονικά, όπως και σχεδόν όλα τα καταστήματα.

Τα «κίτρινα γιλέκα» άρχισαν σε όλη τη γαλλική επικράτεια από τις 17 Νοεμβρίου με κυρία αφορμή τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα οι οποίες θεωρήθηκαν δυσβάσταχτες και άδικες.

Μετά και την τρίτη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, η οποία σημαδεύτηκε από άγρια αστυνομική καταστολή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε μία σειρά παραχωρήσεις με κυριότερη την αύξηση των μισθών των εργαζόμενων κατά 100 ευρώ.

Ωστόσο τα «κίτρινα γιλέκα» δεν πείστηκαν και παρέμειναν στους δρόμους αξιώνοντας αλλαγές περισσότερο θεμελιώδεις και ουσιαστικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ