ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Αμπάς: Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Παλαιστίνιων

Ερντογάν σε Αμπάς: Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Παλαιστίνιων
Φωτογραφία αρχείου Murat Kula/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Τη στήριξή του στην Παλαιστίνη εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το απόγευμα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της τουρκικής προεδρίας, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το Παλαιστινιακό και οι κινήσεις για την επίλυσή του, ενώ αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την απόφαση διαφόρων χωρών να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Τον περασμένο χρόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε ο πρώτος ηγέτης που ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Για πολλούς η απόφαση αυτή σηματοδότησε τη μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την έντονη διαφωνία με την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, καθώς αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ εξέδωσαν την απόφαση, μεταφέροντας την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η Γουατεμάλα και η Αυστραλία ακολούθησαν έκτοτε, την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ