ΚΟΣΜΟΣ

Νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στην Υεμένη

Νέες παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός στην Υεμένη
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χθες στην Υεμένη παρά τη συμφωνία της Τρίτης για κατάπαυση του πυρός. REUTERS / ALI OWIDHA

Υπό κατάρρευση τέθηκε την Παρασκευή η κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, καθώς δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον άλλης πόλης, ενώ δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό των σιιτών ανταρτών Χούτι, εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δυνάμεων και στόχων της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έκρινε χθες βράδυ πως είναι επείγον η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία παραβιάζεται καθημερινά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, να γίνει σεβαστή ώστε να μπορέσει να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, με την υποστήριξη μιας στρατιωτικής συμμαχίας κυρίως αραβικών μοναρχιών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακατέλαβαν μέσα σε 24 ώρες δύο πόλεις που βρίσκονταν στα χέρια των Χούτι στο βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Με τη βοήθεια ατάκτων που ανήκουν σε φυλές, ανακατέλαβαν τη Χαζμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκάουφ, αφού κατήγαγαν σημαντικές επιτυχίες επί του πεδίου στη γειτονική επαρχία Μαρίμπ, σύμφωνα με πηγές στις φυλές.

Μία ημέρα νωρίτερα οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν τη Χάραντ, έπειτα από μάχες με τους αντάρτες, στο πλευρό των οποίων πολεμούν τμήματα του στρατού που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ανέφερε αξιωματικός του στρατού, κάνοντας λόγο για δεκάδες νεκρούς στις τάξεις των δυνάμεων της άλλης πλευράς.

Από την άλλη, οι αντάρτες εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ριάντ.
Ο ένας πύραυλος αναχαιτίστηκε από τη σαουδαραβική αεράμυνα και κατέπεσε στην Μαρίμπ, ενώ ο δεύτερος έπεσε στην σαουδαραβική επαρχία Νατζράν, στα σύνορα, κατά την ανακοίνωση.

Η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε ότι παρότι θέλει να συμβάλει στις συνομιλίες θα αντιδράσει, το Ριάντ έθεσε τις δυνάμεις του στα σύνορα σε συναγερμό, ενώ η συνοριοφρουρά διεμήνυσε στους Υεμενίτες κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών να μην πλησιάζουν τους άνδρες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ