ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρία από το Πεκίνο για πτήση μαχητικού των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Διαμαρτυρία από το Πεκίνο για πτήση μαχητικού των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Η πτήση αμερικανικού μαχητικού πάνω από τη Θάλασσα της Κίνας προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου. Mark Wilson/Getty Images/Ideal Images

Για παραβίαση του εναέριου χώρου της, πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κατηγόρησε τις ΗΠΑ η Κίνα, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στο CNN, το πρόβλημα προέκυψε όταν ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος εντοπίστηκε να πετά σε αμφισβητούμενο εναέριο χώρο, πάνω από νησιά που βρίσκονται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Όπως ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος, δεν υπήρχε πρόθεση να συμβεί κάτι τέτοιο και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχει σχέση με αυτό που είχε σημειωθεί στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, όταν πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ προσέγγισε τα τεχνητά νησιά της Κίνας και παραβίασε τα θαλάσσια ύδατα.

Τότε, ο Σιου Τιανκάι, πρέσβης της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως μεγάλη πρόκληση, μιλώντας επίσης στο CNN.

Όπως ισχυρίστηκε ο Μπιλ Ούρμπαν, εκπρόσωπος του επιτελείου Άμυνας των ΗΠΑ, σχολιάζοντας το περιστατικό της Παρασκευής, δεν υπήρχε πρόθεση να προκληθεί η Κίνα, αλλά η πτήση αποτέλεσε απλώς μέρος άσκησης που στόχο είχε να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των πιλότων.

China complains about U.S. plane straying into disputed airspace

Jim Sciutto and Ralph Ellis by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ