ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Αμερικανών και Τούρκων αξιωματικών για τον συντονισμό των ενεργειών στη Συρία

Συνάντηση Αμερικανών και Τούρκων αξιωματικών για τον συντονισμό των ενεργειών στη Συρία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/ Bassam Khabieh

Αντιπροσωπεία Αμερικανικών αξιωματικών θα επισκεφτούν αυτή την εβδομάδα την Άγκυρα για να συναντηθούν με Τούρκους ομολόγους τους με θέμα συνομιλιών το συντονισμό στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Άγκυρα ότι ο συντονισμός Τουρκίας-ΗΠΑ στη Συρία δεν περιορίζεται σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τα αμερικανικά στρατεύματα προετοιμάζονται για την αποχώρησή τους από τη Συρία, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το CNNi μεταδίδει ότι η απόφαση φέρει την υπογραφή του απερχόμενου υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος παραδίδει εσπευσμένα την 1η Ιανουαρίου, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου.

Οι περίπου 2.600 Αμερικανοί στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στην βορειοανατολική Συρία, όπου πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις του αραβοκουρδικού συνασπισμού, θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση της επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, επαναλαμβάνουν πηγές του Πενταγώνου.

Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, όλο το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρίσκεται στη Συρία θα αποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες.

Ο Καλίν σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει οπισθοχώρηση ή επιβράδυνση στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί στενά με την Ρωσία στη Συρία, ιδιαίτερα στις ενέργειες ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Συμπλήρωσε ότι ο Ερντογάν δήλωσε «με απόλυτη σαφήνεια» στον Τραμπ ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» PYD/YPG για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι η απόφαση για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήρθε ως αποτέλεσμα των πειστικών επιχειρημάτων που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ