ΚΟΣΜΟΣ

Κατακραυγή στη Μεγάλη Βρετανία: Ζευγάρι άφησε το δίχρονο παιδί του να πεθάνει από ασιτία

Κατακραυγή στη Μεγάλη Βρετανία: Ζευγάρι άφησε το δίχρονο παιδί του να πεθάνει από ασιτία
Facebook

Μνήμες μιας τραγικής υπόθεσης ζει αυτές τις ημέρες η Μεγάλη Βρετανία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των γονιών που άφησαν το δίχρονο παιδί τους να λιμοκτονήσει μέχρι θανάτου.

Η δίχρονη Λόρεν Γουέιντ είχε εντοπιστεί σε ένα βρωμερό διαμέρισμα λιπόσαρκη, βρώμικη, γεμάτη ψείρες. Οι άνθρωποι των πρώτων βοηθειών τη μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο, ωστόσο, το δίχρονο κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή μόλις μισή ώρα μετά, έπειτα από «επιπλοκές λόγω ασιτίας».

Οι κηδεμόνες της, Μάργκαρετ Γουέιντ, 38 χρόνων και η 37χρονη Μαρί Σουίνι ομολόγησαν «εσκεμμένη κακομεταχείριση» και «παραμέληση» της Λόρεν μεταξύ Ιουνίου 2014 και Μαρτίου 2015.

Ομολόγησαν την ενοχή τους δε, και για ανάλογο περιστατικό, μεταξύ 2007 και 2015, που αφορούσε τα μεγαλύτερα αδέρφια της Λόρεν – τα οποία, ωστόσο, διασώθηκαν εγκαίρως.

Στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο, οι συγγενείς της μικρής κατακεραύνωσαν τις δύο γυναίκες, αναφέροντας πως το διαμέρισμα ήταν γεμάτο υπολείμματα τροφίμων, σκουπίδια και εκατοντάδες έντομα. Τόνισαν πως ήταν τόσο άθλιες οι συνθήκες υγιεινής εκεί, ώστε «ζωολογικός κήπος θα ήταν καταλληλότερος για να ζει το παιδί»

«Δε θα άφηνε κανείς ούτε ζώο σε τέτοιες συνθήκες. Ήταν μεσαιωνική η κατάσταση. Ζωολογικός κήπος θα ήταν πιο καθαρός», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους συγγενείς.

Το διαμέρισμα στο οποίο ζούσε η μικρή περιγράφεται από έναν από τους ερευνητές ως το «πιο αποκρουστικό που έχει δει ποτέ». Ενώ ήταν τέτοια η κατάσταση του παιδιού, ώστε απολυμάνθηκε και το ασθενοφόρο που το μετέφερε – τελικά νεκρό – στο νοσοκομείο.

Μία εβδομάδα πριν το θάνατο της μικρής, η Γουέιντ ισχυρίστηκε σε γείτονα που άκουγε το παιδί να σπαράσσει πως έκλαιγε επειδή έβγαζε δόντια – ενώ στην πραγματικότητα η Λόρεν είχε ήδη όλα της τα δόντια.

«Η πιο σοβαρή συνέπεια στέρησης τροφής ήταν η ασιτία που, δεδομένων των επιπλοκών, οδήγησε στο θάνατο του παιδιού», απεφάνθη ο εισαγγελέας, Μπιλ Μακβίκαρ.

Οι δύο γυναίκες έχουν προφυλακιστεί ενώ η ποινή τους αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ