ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ δηλώνει ότι υπήρχε ρωσική εμπλοκή υπέρ της εκλογής Τραμπ

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ δηλώνει ότι υπήρχε ρωσική εμπλοκή υπέρ της εκλογής Τραμπ
REUTERS/Joshua Roberts

Ο Ταμίρ Πάρντο, πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ισχυρίστηκε ότι «η ρωσική ανάμειξη στον κυβερνοχώρο» βοήθησε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, υπέρ του νυν Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz».

Σύμφωνα με τον Πάρντο, η Ρωσία επέλεξε τον πλέον «πολιτικά συμφέροντα» σε αυτήν υποψήφιο και χρησιμοποίησε αυτόματα προγράμματα λογισμικού (bots) για την εκλογή του Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

«Η Ρωσία χρησιμοποίησε δεκάδες χιλιάδες bots για να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Τραμπ», ανέφερε στην Haaretz.

«Έριξαν μια ματιά στον πολιτικό χάρτη στην Ουάσινγκτον και σκέφτηκαν: "Ποιον υποψήφιο θα θέλαμε στον Λευκό Οίκο; Ποιος θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας;" και τον επέλεξαν», συμπλήρωσε.

Αρκετές πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπίας παρενέβησαν στις εκλογές του 2016. Ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, επειμένει στις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, παρά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το αντίθετο.

Οι ισχυρισμοί του Πάρντο έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασής του Τραμπ να αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία - κίνηση που περιγράφουν πολλοί Ισραηλινοί αναλυτές ως «σημαντικό πλήγμα» στην περιφερειακή θέση του Τελ Αβίβ.

Απόσυρση ΗΠΑ από τη Συρία: Οι «παίκτες», οι ζώνες επιρροής και τα σενάρια της επόμενης μέρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ