ΚΟΣΜΟΣ

Η επικοινωνιακή υπεροχή του ISIS στη στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών

Η επικοινωνιακή υπεροχή του ISIS στη στρατολόγηση νέων τζιχαντιστών
Getty Images/Ideal Images

Καλογυρισμένα πλάνα και σκηνές, που εναλλάσσονται ταχέως με ένα ιδιαίτερο μοντάζ και σκηνοθετικό ταλέντο, με ηθοποιούς μια συντροφιά από τρομοκράτες, θα μπορούσαν να είναι πλάνα βγαλμένα από το Χόλιγουντ. Κι όμως αποτελούν το σύνολο των βίντεο του ISIS.

Σύμφωνα με ειδικούς, η δύναμη που έχει αποκτήσει το Ισλαμικό Κράτος στη στρατολόγηση μέσω διαδικτύου είναι τεράστια και αποδεικνύεται από τη δυσκολία των αμερικανικών αρχών να την αντιμετωπίσουν. Aκόμη και το όνομα της καμπάνιας του Υπουργείου Εξωτερικών ενάντια στην τρομοκρατία «Think again, Turn Away”, χωλαίνει. Η Nadia Oweidat, υψηλόβαθμο στέλεχος σε διεθνές πρόγραμμα ασφαλείας ενός ανεξάρτητου think tank με το όνομα «New America» στην Ουάσινγκτον, διαμαρτυρόμενη δηλώνει: «έχω πολλούς φίλους στο Υπουργείο Εξωτερικών και σέβομαι τις προσπάθειες τους, αλλά είναι αδιανόητο: «Think again, turn away»;

Όπως λέει και ο Daniel Cohen, συντονιστής του προγράμματος των στρατιωτικών και στρατηγικών υποθέσεων αλλά και του προγράμματος κυβερνοπολέμου στο «Institute for National Security Studies» του Τελ Αβίβ, «αυτή η προσπάθεια δεν αγγίζει τους σωστούς ανθρώπους. Δεν φτάνει στα δυνητικά μέλη των τζιχαντιστών.»
Επίσης, ο Abu Hurriya, ο οποίος πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος από αμερικανική φυλακή καθώς αποτελούσε τον επικεφαλής για την προπαγάνδα υπέρ της Αλ Κάιντα στρατολογώντας εκατοντάδες Αμερικανούς , συμφωνεί απολύτως.

Συμβουλές στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει για αυτό το θέμα «Η προσπάθεια μας να αποτρέψουμε ανθρώπους ανά τον κόσμο να ριζοσπαστικοποιούνται μέσω της βίας είναι η απόλυτη μάχη με τη καρδιά και το μυαλό» ενώ αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε την επικοινωνία που γίνεται ανάμεσά τους στο διαδίκτυο»

Η Nadia και ο Abu συμβουλεύουν την αμερικανική κυβέρνηση ότι ένας νέος που είναι αποφασισμένος να διαπράξει μια δολοφονία στο όνομα του Ισλάμ, δεν θα έπαιρνε ποτέ στα σοβαρά ένα tweet ή ένα βίντεο από την αμερικανική κυβέρνηση, όσο έξυπνα και αν σχεδιαστεί. Αυτό το καταλαβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών και προσπαθεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες σχέσεις με τα συμμαχικά μουσουλμανικά κράτη.

Ακόμη, συμβουλεύουν την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι οι Η.Π.Α δεν μισούν τους μουσουλμάνους και δεν προσπαθούν να καταστρέψουν το Ισλάμ, όπως το ISIS προσπαθεί να πείσει και να έχουν, σαν κυβέρνηση, συστηματική παρουσία στα social media.

Ex-terrorist explains how to fight ISIS online

By Elizabeth Cohen and Debra Goldschmidt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ