ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ιταλία: Η Κατάνια δοκιμάστηκε από τον καταστροφικό «βρυχηθμό» της Αίτνας

Σεισμός Ιταλία: Η Κατάνια δοκιμάστηκε από τον καταστροφικό «βρυχηθμό» της Αίτνας
Reuters/ ANTONIO PARRINELLO

Στους 28 ανέρχονται οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στην περιοχή της Κατάνια, στη Σικελία της Ιταλίας. 

Στην περιοχή συνεχίζει να επικρατεί τρόμος, καθώς οι φόβοι για νέο σεισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας απλώνονται πάνω από τα κατεστραμμένα σπίτια.

Οι ιταλικές Αρχές παραμένουν έτσι σε επιφυλακή, μετά τησεισμική δόνηση που σημειώθηκε την περασμένη νύχτα, καθώς όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες δονήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Αίτνας, αν και τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μείωσή της.

Συνολικά, υπέστησαν ζημιές δεκαπέντε ιδιωτικές κατοικίες και τέσσερις εκκλησίες.

Δέκα άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από των πρώτων βοηθειών και άλλοι δεκαοκτώ μετέβησαν σε κέντρα παροχής ιατρικής φροντίδας με δικά τους μέσα. Κανένας από τους τραυματίες δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, πρόκειται να επισκεφθεί αύριο την ευρύτερη περιοχή της Κατάνης, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ευχαρίστησε, μέσω διαδικτύου, τους εκατό και πλέον πυροσβέστες που κινητοποιήθηκαν από την περασμένη νύχτα.

Μείωση της δραστηριότητας της Αίτνας

Μείωση της δραστηριότητας του ηφαιστείου της Αίτνας καταγράφει πάντως, τις τελευταίες ώρες, το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ρώμης.

Κάτι που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, και για παράλληλη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνης.

Οι ειδικοί της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να ελέγχουν σειρά κατοικιών (ο αριθμός τους υπολογίζεται στις εκατό), οι οποίες παρουσιάζουν εμφανείς ρωγμές και άλλες ζημιές. Μέρος των κατοίκων έξι χωριών έξω από την Κατάνη, τα οποία επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, πρόκειται να περάσει τη νύχτα σε μικρά, κλειστά γυμναστήρια και σε σχολικά συγκροτήματα.

Στο μεταξύ, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, αρκετοί κάτοικοι διαμαρτύρονται για το ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, (στη διάρκεια της οποίας καταγράφηκαν πάνω από πενήντα σεισμικές δονήσεις μικρής έντασης), καμία κρατική υπηρεσία δεν ήρθε σε επαφή με όσους ζουν στα χωριά κοντά στην Αίτνα, για να τους ειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει και κίνδυνος ισχυρότερου σεισμού.

Υπεύθυνοι του ιταλικού ινστιτούτου Γεωφυσικής, πάντως, δεν θεωρούν ότι υφίσταται άμεση σχέση ανάμεσα στη σεισμική δόνηση της περασμένης νύχτας και την παράλληλη επανενεργοποιήση του ηφαιστείου του μικρού νησιού Στρόμπολι, κοντά στην Σικελία.

Οργή για Σαλβίνι

Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανέμελη φωτογραφία που ανήρτησε ο Ματέο Σαλβίνι στους προσωπικούς του λογαριασμπούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να τρώει πρωινό, ενώ οι κάτοικοι της Κατάνιας μετρούν τις πληγές τους.

Στον προσωπικό του λογαριασμό σε Instagram και Twitter, ο Σαλβίνι ανέβασε selfie φωτογραφία, στην οποία απαθανατίζεται να τρώει μια φέτα ψωμί με σοκολάτα και γράφει:

«Ξεκινάω τη μέρα μου με ψωμί και Nutella, εσείς;».

Αποτέλεσμα ήταν, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών να προκαλέσει θύελλα οργισμέων σχολίων.

«Στην Κατάνια τη νύχτα υπήρξε ένας ισχυρός σεισμός με ζημιές σε σπίτια και κτίρια, ζητάμε κρατική στήριξη. Που είναι το κράτος που αντιπροσωπεύει ο Υπουργός Εσωτερικών;», τού έγραψαν μεταξύ άλλων.

Ένα άλλο σχόλιο συμπλήρωσε: «Σεισμός στις 3:30 πμ. Η μέρα μου αρχίζει με σεισμούς και μεγάλο φόβο».

Άλλος χρήστης γράφει: «Έχουμε να κάνουμε με συντρίμμια σε ερειπωμένα σπίτια, με σπασμένα φανάρια, με κατεστραμμένα έπιπλα. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, έγινε ένας σεισμός στην Κατάνια και τουλάχιστον από ευαισθησία θα εκτιμούσαν οι συμπολίτες σας αν βάζατε αυτές τις φωτογραφίες στο Instagram.» Κι επίσης: «Στην Κατάνια έγινε ένας σεισμός και εσείς προβάλλετε τον εαυτό σας με ψωμί και Nutella; Κακός κόσμος».

Φυσικά υπήρχαν και θετικά σχόλια από οπαδούς του Σαλβίνι που απάντησαν με λεπτομέρειες για το πρωινό των Χριστουγέννων, ενθαρρύνοντας τον «καπετάνιο».

Το χρονικό του τρόμου

Ο σεισμός στην Κατάνια ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 3:19 τα ξημερώματα της Τετάρτης με το εστιακό βάθος να υπολογίζεται στο 1χλμ,,ενώ η διάρκειά του ήταν περίπου πέντε δευτερόλεπτα.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ από τη δόνηση που σχετίζεται με την ενεργοποίηση της Αίτνας έχουν καταρρεύσει κτήρια ενώ ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 28 τραυματίες με πιο σοβαρά έναν 80χρονο που υπέστη διάσειση.

Φωτογραφίες δείχνουν τις ζημιές που έχει υποστεί ο ναός της Σάντα Μαρία ντελ Καρμέλο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο της δόνησης.

Παράλληλα έχει κλείσει ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α18 που συνδέει την Κατάνια με τη Μεσίνα, μετά από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός.

Στην περιοχή Φίερι κατέρρευσε κτήριο με αποτέλεσμα να χρειαστεί ο απεγκλωβισμός δύο ανθρώπων.

«Είμαστε ζωντανοί από θαύμα», ανέφεραν τα μέλη μιας τετραμελούς οικογένειας, που κατάφερε να βγει από το σπίτι της, πριν καταρρεύσουν οι τοίχοι.

Στο χωριό Πενίζι, τέλος, ζημιές υπέστη και το άγαλμα του καθολικού Αγίου Εμίντιο, ο οποίος θεωρείται προστάτης των πολιτών από τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών.

Παράλληλα, ένας οίκος ευγηρίας στη Zafferana Etnea έχει εκκενωθεί, ενώ οι ηλικιωμένοι αρνούνται να επιστρέψουν λόγω των ζημιών που έχει προκληθεί στο κτήριο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καταρρεύσεις παλαιών κτηρίων και σε άλλες πόλεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ