ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή για τον Έτινγκερ η έγκριση της συμφωνίας για το Brexit τον Ιανουάριο

Πιθανή για τον Έτινγκερ η έγκριση της συμφωνίας για το Brexit τον Ιανουάριο
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ/αρχείου

Ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ τόνισε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα πως θεωρεί πως εξακολουθεί να υπάρχει μια πιθανότητα το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου να ταχθεί τον Ιανουάριο υπέρ της συμφωνίας που έκλεισε η βρετανική κυβέρνηση με την ΕΕ και επισήμανε πως η κοινή γνώμη στη χώρα αυτή δεν τάσσεται ούτε υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι, έκλεισε μια συμφωνία για την αποχώρηση του ΗΒ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (29η Μαρτίου 2019), αλλά αναγκάστηκε να αναβάλει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού, όπως παραδέχθηκε, θα ηττάτο με μεγάλη διαφορά.

«Δεν είναι εντελώς απίθανο (το σενάριο) το βρετανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας για το διαζύγιο τον Ιανουάριο», έκρινε ο Έτινγκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Φούνκε.

«Ασφαλώς δεν υπάρχει καμιά πλειοψηφία που να τάσσεται υπέρ ενός άναρχου Brexit ή υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος», εξήγησε.

Ο Γερμανός επίτροπος πρόσθεσε πως παρότι θεωρεί ότι οι πιθανότητες η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ αυξήθηκαν ελαφρά τους τελευταίους μήνες, «μολαταύτα, υποθέτω ότι θα γίνει η αποχώρησή της στα τέλη του Μαρτίου», όπως προβλέπεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ