ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του καύσωνα η Αυστραλία

Στο έλεος του καύσωνα η Αυστραλία
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κύμα καύσωνα συνεχίζεται στην Αυστραλία, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 49 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι Αρχές προειδοποιούν για την εκδήλωση πυρκαγιώναλλά και για τους κινδύνους που ενέχει η παρούσα κατάσταση στην υγεία των πολιτών.  

Οι πληροφρορίες αναφέρουν πως οι θερμοκρασίες είναι 14 φορές υψηλότερες από το μέσο όρο που συνηθίζεται αυτή τη χρονική περίοδο.

Σήμερα, Πέμπτη, το πρωί η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν οι 49 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που απέχει πολύ λίγο από το ρεκόρ της χώρας, τους 50.7C που είχε σημειωθεί το 1960.

Στις 8:40 το πρωί τα θερμόμετρα σε ορισμένες περιοχές έδειχναν ήδη 43.4 βαθμούς, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τα χειρότερα… έρχονται.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει προειδοποίηση αναφορικά με την ποιότητα του αέρα, τονίζοντας πως τα επίπεδα του όζοντος στο Σίδνεϋ έχουν αρχίσει να αυξάνονται σημαντικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Επισημαίνεται, όπως αναφέρει η Guardian, πως η έκθεση σε όζον μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους πνεύμονες, έτσι όσοι υποφέρουν από άσθμα ή έχουν αναπνευστικές δυσκολίες, πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Μεγάλες είναι και οι πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν άμεση πτώση των θερμοκρασιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ