ΚΟΣΜΟΣ

Βία και φυσικές καταστροφές στις προεδρικές εκλογές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό

Βία και φυσικές καταστροφές στις προεδρικές εκλογές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό
REUTERS/Giulia Paravicini

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για τις προεδρικές εκλογές που έχουν στόχο να οδηγήσουν τη χώρα στην πρώτη της δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αρκετά μηχανήματα στην πρωτεύουσα, στη Γκόμα και στο Μπουκαβού, βανδαλίστηκαν. Επιπλέον μερικοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν πως τα ονόματά τους δεν ήταν γραμμένα στα ψηφοδέλτια.

Έντονες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει την πρωτεύουσα Κινσάσα, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ψηφοφορίας, σύμφωνα με το Euronews.

Αυτόπτης μάρτυρας στην ανατολική πόλη Γκόμα είπε πως τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Λόγω της διαφοράς ώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Οι τελευταίες κάλπες είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας), αν και η ψηφοφορία θα συνεχιστεί για να ψηφίσουν και όσοι θα εξακολουθούν εκείνη την ώρα να βρίσκονται στις ουρές.

Ο πρόεδρος Ζοζέφ Καμπίλα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2001 που δολοφονήθηκε ο πατέρας του, πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη ψηφοφορία, κάτι που θα αποτελέσει ορόσημο σε μια χώρα που μαστίζεται από τον αυταρχισμό, τα πραξικοπήματα και τους εμφύλιους πολέμους από το 1960 που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Βέλγιο.

Το γεγονός ότι ο Καμπίλα συμφώνησε να συμμορφωθεί με τα συνταγματικά όρια της θητείας του αποτελεί μια πρόοδο σ' αυτή την πλούσια σε μεταλλεύματα χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Επικριτές ωστόσο εκφράζουν φόβους για νοθεία και λένε πως ο Καμπίλα μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά από τα παρασκήνια. Δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος το 2023.

Παρά τις επανειλημμένες αναβολές των εκλογών, οι οποίες επρόκειτο αρχικά να διεξαχθούν το 2016, διπλωμάτες και παρατηρητές των εκλογών λένε πως οι αρχές δεν είναι καλά προετοιμασμένες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για μια επανάληψη της βίας που είχε ακολουθήσει τις εκλογές το 2006 και το 2011.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον έξι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα αφού οι αρχές ανακοίνωσαν πως τρία προπύργια της αντιπολίτευσης, όπου ζουν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύριο από τους συνολικά 40 εκατομμύρια ψηφοφόρους της χώρας, δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν εξαιτίας των κινδύνων για την υγεία από τη συνεχιζόμενη επιδημία του Έμπολα και της εθνοτικής βίας.

Ξένοι διπλωμάτες είχαν γνωστοποιήσει την Παρασκευή στο Reuters πως μόλις το 60% περίπου του εκλογικού υλικού βρίσκεται στη θέση του σ' όλη τη χώρα και εκλογικοί παρατηρητές δήλωσαν πως τα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα Κινσάσα θα δυσκολευθούν πολύ να χωρέσουν όλους τους ψηφοφόρους στη διάρκεια των ωρών που θα διαρκέσει τη ψηφοφορία.

Αντίπαλοι του Καμπίλα λένε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να εκλεγεί ο διάδοχος που προτιμά, δηλαδή ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Εμανουέλ Ραμαζανί Σαντάρι, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως υπολείπεται των δύο υποψηφίων της αντιπολίτευσης.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από την Ομάδα Έρευνας για το Κονγκό του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είχε δείξει πως ο πρώην διευθυντής της Exxon Mobil και βουλευτής της αντιπολίτευσης Μαρτέν Φαγιούλου προηγείται με 47%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ένας άλλος ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Φελίξ Τσισεκέντι, ακολουθεί με 24% ενώ ο Σαντάρι έχει το 19% των προτιμήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ