ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλικός προϋπολογισμός: Εγκρίθηκε οριστικά παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης

Ιταλικός προϋπολογισμός: Εγκρίθηκε οριστικά παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης
REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Εγκρίθηκε οριστικά ο κρατικός προϋπολογισμός από τη βουλή της Ρώμης, παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Η Φόρτσα Ιτάλια και το Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορούν την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε πως δεν έδωσε ευκαιρία να συζητηθούν τα διάφορα μέτρα στη Βουλή και η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκας και των Πέντε Αστέρων απαντά πως δεν υπήρχε χρόνος λόγω της μακροσκελούς διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, με τις οποίες επιτεύχθηκε συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται και κάποιες… εκπλήξεις: θα επιβληθεί «φόρος εισόδου» στους τουρίστες που θα επισκέπτονται τη Βενετία, ο οποίος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, θα φτάνει τα πέντε ευρώ ανά άτομο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ρώμης διπλασίασε τους φόρους για τις εθελοντικές οργανώσεις. Έπειτα από πολλές διαμαρτυρίες, κατάλαβε το λάθος και τώρα υπόσχεται πως θα διορωθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Ετοιμάζεται για ευρωεκλογές η κυβέρνηση

Όσο για το «εισόδημα του πολίτη», για το οποίο οι «Πεντάστεροι» επέμειναν, εγκρίθηκε.

Όμως, οι άνεργοι που θα λαμβάνουν την οικονομική βοήθεια θα ‘ναι υποχρεωμένοι να μετακομίσουν για να δουλέψουν σε όλη την Ιταλία. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τις προτάσεις εργασίας σε ακτίνα 50 χλμ. από τον τόπο διαμονή τους, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση.

Τέλος, η κυβέρνηση επιμένει πως οι φόροι πρόκειται να μειωθούν για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι βγάζουν έως και 65.000 τον χρόνο.

«Η Ιταλία επιτέλους μπορεί να κάνει μια νέα αρχή», δηλώνει ο Τζουζέπε Κόντε. Αλλά η ευρωπαϊκή επιτροπή μέσω του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί κάνει γνωστό ότι «θα παρακολουθήσει προσεκτικά την εφαρμογή των μέτρων του ιταλικού προϋπολογισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ