ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Θα συζητηθεί το ποιος θα είναι υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία

Σόιμπλε: Θα συζητηθεί το ποιος θα είναι υποψήφιος του CDU για την καγκελαρία
EPA/OMER MESSINGER/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ χρίστηκε επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, αλλά για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι η υποψήφια του CDU για την καγκελαρία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Stern» και απαντώντας στο ερώτημα εάν η νέα πρόεδρος του κόμματος έχει προνομιακά προτεραιότητα να είναι υποψήφια για την καγκελαρία ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής απάντησε: «Προνομιακή προτεραιότητα; Δεν μου αρέσουν αυτές οι προδιατυπωμένες φράσεις. Θα συμφωνηθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή...».

Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του Φρίντριχ Μερτς ως προέδρου το κόμματος, είπε επίσης: «Ποτέ δεν αμφέβαλα ότι ο Φρίντριχ Μερτς είναι πρόθυμος να αγωνιστεί για τη δημοκρατία στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και δεν αμφιβάλλω ούτε ότι για το μέλλον», αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα την υποψηφιότητας του κ. Μερτς για την καγκελαρία.

Ερωτηθείς εάν η ήττα του κ. Μερτς ήταν και δική του, ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν με θίγει ιδιαίτερα, εάν εννοείται αυτό. Πάντως δεν κέρδισα».

Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε επίσης κατά της πρόωρης διάλυσης του μεγάλου συνασπισμού και κατά των πρόωρων εκλογών.

«Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά για άλλα τρία χρόνια. Δεν πρέπει να κάνουμε συνεχώς νέες εικασίες για το πότε θα λήξει. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στα ουσιώδη θέματα. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε συζητήσεις σε θέματα προσώπων. Αυτά αφορούν μόνο την προσωπική ικανοποίηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ