ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Κύπρο με γονείς που έστειλαν παράτυπα την κόρη τους σε μοναστήρι του εξωτερικού

Σάλος στην Κύπρο με γονείς που έστειλαν παράτυπα την κόρη τους σε μοναστήρι του εξωτερικού
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει η αδράνεια των Αρχών για υπόθεση παράτυπης παραχώρησης γονικών δικαιωμάτων 12χρονης σε Ηγουμένη μονής του εξωτερικού από τους γονείς της. Η μικρή εδώ και χρόνια βρίσκεται σε διάφορα μοναστήρια της Ευρώπης, με τελευταίο της σταθμό τη Γερμανία.

Εδώ και μήνες το Offsite, έχει δημοσιεύσει και έχει κάνει δημόσια προειδοποίηση πως οι γονείς ετοιμάζονται να στείλουν και δεύτερο παιδί τους σε μοναστήρι, ξανά με παράτυπη παραχώρηση γονικών δικαιωμάτων.

Από την άλλη, οι αρμόδιες Αρχές, ενώ γνωρίζουν την όλη υπόθεση, σύμφωνα πάντα με το Offsite, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία διερεύνηση.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως οι δύο γονείς δεν είναι συνεργάσιμοι σε γενικότερο πλαίσιο, καθώς δεν επιτρέπουν να συναντηθούν με τη 12χρονη όταν αυτή επισκέπτεται την Κύπρο για διακοπές.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, είχε ζητήσει από τις Αρχές να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα, ενώ έκανε λόγο για «κενά» στον τρόπο αντιμετώπισης του όλου θέματος από τον κρατικό μηχανισμό.

Μάλιστα, η Επίτροπος ζητούσε τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι γονείς προέβησαν στις εν λόγω ενέργειες αλλά και την αξιολόγηση της καταλληλόλητάς τους να ασκούν γονικό ρόλο, οι οποίοι -από νομικής άποψης- έχουν ακόμα τη γονική μέριμνα του παιδιού τους.

Αρμόδια λειτουργός τόνισε την ιδιαίτερα αρνητική στάση προς τις αρμόδιες Αρχές, αφού αρνούνται να έχουν οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους.

Εντοπίστηκε η 12χρονη

Οι αρμόδιες Αρχές της Κύπρου είχαν απευθυνθεί στη Διεθνή αρμόδια Αρχή με το αίτημα να εντοπιστεί η 12χρονη και να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσής της.

Η διεθνής Αρχή ανταποκρίθηκε και το κορίτσι βρέθηκε στη Γερμανία, καλά στην υγεία της.

Καμία αξιολόγηση της γονικής καταλληλόλητας

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Offsite, η αρμόδια Αρχή της Κύπρου δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αξιολόγηση της γονικής καταλληλόλητας ούτε και έχει διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτοί προχώρησαν, κατά παράνομο τρόπο, σε παραχώρηση πλήρων δικαιωμάτων γονικής μέριμνας σε Ηγουμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ