ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό θρίλερ στην Ιταλία: Σε «ασφαλή τοποθεσία» ο Βορειοκορεάτης πρέσβης

Διπλωματικό θρίλερ στην Ιταλία: Σε «ασφαλή τοποθεσία» ο Βορειοκορεάτης πρέσβης
Φωτογραφία αρχείου / Η είσοδος της βορειοκορεατικής πρεσβείας στη Ρώμη REUTERS/Alessandro Bianchi

Ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας στην Ιταλία διέφυγε και κρύβεται, δήλωσε σήμερα Νοτιοκορεάτης βουλευτής έπειτα από συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με υπευθύνους των νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Η αποστολή του ασκούντα προσωρινώς χρέη πρεσβευτή Τζο Σονγκ Γκιλ θα ολοκληρωνόταν στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου και αυτός διέφυγε από το διπλωματικό συγκρότημα στις αρχές Νοεμβρίου» μαζί με τη σύζυγό του, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης βουλευτής Κιμ Μιν-κι σε δημοσιογράφους.

Η σύνοδος αυτή κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των αξιωματούχων νοτιοκορεατικών υπηρεσιών πληροφοριών και βουλευτών έγινε μετά την δημοσίευση από την νοτιοκορεατική εφημερίδα JoongAng Ilbo της πληροφορίας ότι ο Τζο ζήτησε άσυλο για τον ίδιο και την οικογένειά του σε μια δυτική χώρα.

«Ζήτησε άσυλο στις αρχές του περασμένου μήνα», δήλωσε διπλωματική πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Η περίπτωσή του προκαλεί, σύμφωνα με την πηγή αυτή, πονοκέφαλο στις ιταλικές αρχές, οι οποίες ωστόσο «τον προστατεύουν σε ασφαλή τοποθεσία».

Η Ιταλία δεν είναι ενήμερη για αίτημα για τη χορήγηση ασύλου από τον υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη διπλωμάτη, ο οποίος φέρεται ότι διαφεύγει από τον Νοέμβριο, αντέδρασε πηγή προσκείμενη στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν είμαστε ενήμεροι» για ένα τέτοιο αίτημα χορήγησης ασύλου, δήλωσε η πηγή αυτή στο AFP, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο είχε δεχθεί μόνον ένα αίτημα «αντικατάστασης» του Βορειοκορεάτη αυτού διπλωμάτη στη Ρώμη.

Αν η πληροφορία αυτή ευσταθεί, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική περίπτωση Βορειοκορεάτη διπλωμάτη που αυτομολεί έπειτα από αυτήν το 2016 του πρώην δεύτερου τη τάξει στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στη Βρετανία Τάε Γιονγκ-Χο, που ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Βόρειας Κορέας που αυτομόλησε τα τελευταία χρόνια.

Ο 48χρονος Τζο ασκούσε προσωρινώς χρέη πρεσβευτή στην Ρώμη από τον Οκτώβριο του 2017 όταν η Ιταλία ζήτησε από τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας Μουν Τζονγκ-Ναμ να εγκαταλείψει τη χώρα, σε διαμαρτυρία για τις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Πιονγκγιάνγκ.

Η αποστολή στην Ιταλία θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές του βορειοκορεατικού διπλωματικού δικτύου επειδή αυτή χειρίζεται κυρίως τις σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Ρώμη. Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει συχνά σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Ο Τζο είναι «γνωστός ως γιος ή γαμπρός ενός από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αρχών της Πιονγκγιάνγκ», διευκρινίζει η JoongAng Ilbo, επικαλούμενη ειδικό που δεν κατονομάστηκε.

Οι περισσότεροι Βορειοκορεάτες διπλωμάτες οφείλουν εν γένει να αφήνουν πίσω στη χώρα τους μέλη της οικογένειάς τους, συχνά παιδιά, κάτι το οποίο θα τους αποθάρρυνε να αυτομολήσουν όταν αναλάβουν καθήκοντα στο εξωτερικό.

Ωστόσο ο Τζο έφτασε στη Ρώμη τον Μάιο του 2015 μαζί με την σύζυγό του και τα παιδιά του, πράγμα που αφήνει να εννοηθεί ότι η οικογένειά του μπορεί να έχαιρε προνομίων, προσθέτει η νοτιοκορεατική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ότι δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους αυτομόλησε.

Ο Τάε είχε αιτιολογήσει την δική του απόφαση να αυτομολήσει λέγοντας ότι θέλει να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στα τρία του παιδιά, καθώς προηγουμένως είχε ανακληθεί στη Βόρεια Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ