ΚΟΣΜΟΣ

Τροπική καταιγίδα «σφυροκοπά» την Ταϊλάνδη: Χιλιάδες οι αποκλεισμένοι

Τροπική καταιγίδα «σφυροκοπά» την Ταϊλάνδη: Χιλιάδες οι αποκλεισμένοι
Reuters

Η τροπική καταιγίδα Παμπούκ «σφυροκοπά» την Ταϊλάνδη, με χιλιάδες άτομα να είναι αποκλεισμένα στη νότια ακτή της χώρας.

Οι Αρχές ακύρωσαν όλες τις πτήσεις αλλά και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές εν αναμονή της καταιγίδας, που «χτύπησε» πρώτη την περιοχή Πακ Πανάγκ στην επαρχία Νακχόν Σι Θαμαράτ.

Η τροπική καταιγίδα κινείται με ταχύτητες 75 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊλάνδης.

«Είναι αρκετά τρομοκρατικό να είσαι εδώ, γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί και δεν υπάρχει τρόπος να φύγεις», ανέφερε μία Αμερικανίδα τουρίστρια που έχει αποκλειστεί στην Ταϊλάνδη.

Οι τροπικές καταιγίδες συνήθως δεν «χτυπούν» την Ταϊλάνδη, με το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό να σημειώνεται το 1962, όταν και έχασαν τη ζωή τους 900 άτομα λόγω της καταιγίδας Χάριετ.

Ο κυβερνήτης του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ταϊλάνδης, μιλώντας στο CNNi, τόνισε πως περίπου 20.000 τουρίστες διαμένουν στην περιοχή.

«Το νησί είναι πλήρως αποκομμένο από την ηπειρωτική χώρα, όλες οι μετακινήσεις έχουν σταματήσει από χθες», σημείωσε ο ίδιος, σημειώνοντας, όμως, πως υπάρχει αρκετό φαγητό και προμήθειες.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών κινητοποιήθηκαν ώστε να θωρακίσουν τα σπίτια τους από την καταιγίδα.

Οι Αρχές, ωστόσο, προχώρησαν και στην εκκένωση χιλιάδων ατόμων που βρίσκονταν σε παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Καταστροφών της Ταϊλάνδης. Περίπου 5.700 άτομα μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην επαρχία Νακχόν Σι Θαμαράτ.

Χρειάστηκε και η βοήθεια του στρατού ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκκένωσης όσων κατοικούν σε παράκτιες περιοχές και χωρία, όπου υπάρχουν φόβοι για πολλές καταστροφές.

Ένα αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης εστάλη, μαζί με ακόμη δύο πλοία, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στις περιοχές που κινδυνεύουν.

Με πληροφορίες από: Thousands stranded on Thai islands as Tropical Storm Pabuk hits, by Helen Regan and Kocha Olarn, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ