ΚΟΣΜΟΣ

Απελπισμένος μετανάστης του Sea Watch 3 πέφτει στη θάλασσα για να φτάσει στην ακτή της Μάλτας

Απελπισμένος μετανάστης του Sea Watch 3 πέφτει στη θάλασσα για να φτάσει στην ακτή της Μάλτας
REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Ένας από τους συνολικά 32 μετανάστες του πλοίου Sea Watch 3, που αναζητά εδώ και 14 μέρες λιμάνι για αποβίβαση, πήδηξε στη θάλασσα, επιχειρώντας να κολυμπήσει μέχρι την ακτή της Μάλτας, απόσταση περίπου ενός μιλίου. Σύμφωνα με ανταποκριτή της Repubblica, περισυλλέχθηκε από τα μέλη του πληρώματος. 

Η Ευρώπη είναι καθ’ οδόν για να ξεπεράσει άλλο ένα «ρεκόρ της ντροπής», αρνούμενη να υποδεχθεί 32 μετανάστες, που βρίσκονται αφημένοι στην τύχη τους στη Μεσόγειο, έπειτα από τη διάσωσή τους ανοικτά της Λιβύης προ δύο εβδομάδων, κατήγγειλαν χθες πολλές ΜΚΟ.

«Ήδη συμπληρώθηκαν 14 μέρες που έχουν εγκαταλειφθεί στη θάλασσα. Ένα νέο ρεκόρ της ντροπής», τονίζει σε Twitter του ένας συνασπισμός από διάφορες οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους 32 μετανάστες του πλοίου Sea-Watch 3, που έχει ενοικιασθεί από γερμανική ΜΚΟ και αναγκάσθηκε την Πέμπτη να βρει καταφύγιο στη Μάλτα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, έχουν επιδεινωθεί λόγω των κυμάτων και του ψύχους. Οι αρχές της Μάλτας έχουν συγκατατεθεί να βρει προσήνεμο αραξοβόλι, αλλά όχι και να ελλιμενισθεί.

Όπως τονίζει ο Αλεσσάντρο Μέρτζ, μέλος της συλλογικότητας των ΜΚΟ, τρία παιδιά, ηλικίας ενός, έξι και επτά ετών, «δεν σταματούν να εμέσουν, κινδυνεύοντας από υποθερμία και αφυδάτωση». «Οι ευρωπαίοι υπουργοί συνεχίζουν να διαβουλεύονται για την τύχη 32 ανθρώπινων ψυχών. Εμείς έχουμε ίσως κακομοίρικη όψη, όμως εκείνοι είναι αξιολύπητοι», σχολιάζουν από το πλοίο.

Την Πέμπτη έφθασαν στο σκάφος νέο πλήρωμα και εφόδια για τους επιβαίνοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται, εξόν από τα τρία παιδιά, άλλοι τρεις μη συνοδευόμενοι έφηβοι και τέσσερις γυναίκες.

Οι 32 επιβαίνοντες του Sea-Watch 3 διασώθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου, ενώ άλλο ένα σκάφος γερμανικής ΜΚΟ, το Sea-Eye, βρίσκεται επίσης αποκλεισμένο έξω από τις ακτές της Μάλτας με 17 μετανάστες, που αναμένουν την αποβίβασή τους από τις 29 Δεκεμβρίου.

Πολλές γερμανικές και ιταλικές πόλεις, μπροστά στην εφεκτικότητα, ή την άρνηση των κυβερνήσεών τους, έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να δεχθούν τους πρόσφυγες, με τον δήμαρχο της Νάπολης Λουΐτζι Ντε Ματζίστρις να δηλώνει πως θα δεχόταν ακόμη κι ελλιμενισμό του Sea-Watch 3, αψηφώντας τις απαγορεύσεις που θέσπισε ο υπουργός Εσωτερικών κι επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που έχει κλείσει όλα τα λιμάνια της χώρας για τους πρόσφυγες.

«Θα δεχθούμε τα ανήλικα και τις γυναίκες που βρίσκονται στα σκάφη, αλλά...»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, στους σαράντα εννέα μετανάστες οι οποίοι, εδώ και δυο εβδομάδες, βρίσκονται στα δυο σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων Sea Watch και Sea Eye, στην κεντρική Μεσόγειο.

«Η Μάλτα ας επιτρέψει άμεσα στα ανήλικα και στις γυναίκες να αποβιβαστούν και ας τους στείλει στην Ιταλία, θα τους υποδεχθούμε», τόνισε ο Ιταλός υπουργός, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ιταλία είναι και πάλι έτοιμη να δώσει ένα μάθημα ανθρωπιάς σε όλη την Ευρώπη».

«Όταν τα ανήλικα και οι γυναίκες θα έχουν αποβιβαστεί, θα μιλήσουμε τηλεφωνικά με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ένωσης, και θα τους αναγκάσουμε να σεβαστούν τις ποσοστώσεις που προβλέπονται για κάθε κράτος», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Πρόκειται για αλλαγή στάσης της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία, μέχρι τώρα, διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι επέμενε ότι η χώρα δεν επρόκειτο να υποδεχθεί κανέναν από τους μετανάστες που βρίσκονται στα σκάφη των ΜΚΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ