ΚΟΣΜΟΣ

«Θα με σκοτώσουν»: 18χρονη το έσκασε από την οικογένειά της αλλά έχει αποκλειστεί στην Ταϊλάνδη

«Θα με σκοτώσουν»: 18χρονη το έσκασε από την οικογένειά της αλλά έχει αποκλειστεί στην Ταϊλάνδη

«Θα με σκοτώσουν. Η ζωή μου είναι σε κίνδυνο. Η οικογένειά μου απειλεί να με σκοτώσει».

Η Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun, μία 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία, το έσκασε από το Κουβέιτ όπου βρισκόταν με την οικογένειά της, ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία, όμως κρατείται στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.

Η νεαρή παραμένει αποκλεισμένη στο αεροδρόμιο της πόλης, όπως ενημέρωσαν οι Αρχές μετανάστευσης της Ταϊλάνδης το CNNi.

Η 18χρονη ανήρτησε στο twitter φωτογραφίες του διαβατηρίου της και ζητά βοήθεια «από οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να την προστατεύσει». Η νεαρή εκφράζει τον έντονο φόβο της πως η οικογένειά της θα την σκοτώσει ή θα τη βασανίσει γιατί αποφάσισε να αποκηρύξει τον ισλαμισμό.

Η al-Qunun ενημέρωσε, μέσω των social media, πως μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi οι Αρχές της Ταϊλάνδης της κατέσχεσαν το διαβατήριό της και κρατείται από αξιωματούχους της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας.

Μιλώντας στο CNNi, η 18χρονη σημείωσε πως αρχικά σκόπευε να ταξιδέψει στην Αυστραλία, αλλά τελικώς αποφάσισε να πάει στην Ταϊλάνδη. Όταν, όμως, προσγειώθηκε και κατευθυνόταν προς το αρμόδιο γραφείο για να κάνει αίτημα για μία προσωρινή βίζα, είδε τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να την περιμένουν.

Η Al-Qunun σημείωσε πως οι εν λόγω άντρες προσπάθησαν να την αναγκάσουν να υπογράψει ένα χαρτί και στη συνέχεια τη μετέφεραν σε ένα ξενοδοχείο στο τράνζιτ του αεροδρομίου.

«Δεν μπορώ να το σκάσω από το αεροδρόμιο, προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα. Ένας φρουρός με παρακολουθεί», λέει σε βίντεό της και τονίζει πως δεν της επιτρέπουν να βγει από το δωμάτιο του ξενοδοχείου της, το οποίο βρίσκεται εντός του αεροδρομίου.

«Θέλω άσυλο», τονίζει σε άλλη ανάρτησή της.

Η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ταϊλάνδης τόνισε, αρχικά, πως η νεαρή θα ταξίδευε άμεσα για το Κουβέιτ, όπου βρίσκεται η οικογένειά της, όμως ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, μιλώντας στο αμερικάνικο δίκτυο, επιβεβαίωσε πως η 18χρονη δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο της. Η επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του, ζητά από την Ταϊλάνδη να αναστείλει τα σχέδια απέλασης της Al-Qunun και να της επιτρέψει να καταθέσει αίτημα ασύλου στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην Μπανγκόκ.

«Οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που το σκάνε από το σπίτι τους και επιστρέφουν χωρίς τη θέλησή τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν βιαιοπραγίες, στέρηση της ελευθερίας τους και άλλους σοβαρούς κινδύνους», σημείωσε ο Michael Page, διευθυντής του Παρατηρητηρίου για υποθέσεις που επαφίονται στη Μέση Ανατολή. «Οι Αρχές της Ταϊλάνδης πρέπει να σταματήσουν αμέσως την απέλαση και είτε να της επιτρέψουν να ταξιδέψει στην Αυστραλία είτε να την αφήσουν να μείνει στην Ταϊλάνδη για να ζητήσει προστασία ως πρόσφυγας».

Όπως σημείωσε στο αμερικάνικο δίκτυο ο επικεφαλής της Υπηρεσίας μετανάστευσης της Ταϊλάνδης, απαγορεύτηκε στην al-Qunun να εισέλθει στη χώρα καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Ο ίδιος, όμως, αρνήθηκε πως η 18χρονη κρατείται από τις Αρχές της χώρας του.

«Για να μπορέσει να μπει στη χώρα μας, πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μας… Είναι υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας. Εμείς κάνουμε απλώς το καθήκον μας», είπε και προσέθεσε πως η said al-Qunun το έσκασε από το σπίτι της ώστε να μπορέσει να γλιτώσει από τον γάμο που της ετοίμαζε η οικογένειά της.

Σύμφωνα με άλλο εργαζόμενο του Παρατηρητηρίου, η νεαρή δεν θέλει να επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία γιατί «φοβάται για τη ζωή της, φοβάται την οικογένειά της».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε πως οι προξενικές Αρχές είναι σε συνεχή επαφή με την οικογένειά της 18χρονης και διαμήνυσε πως η al-Qunun θα «απελαθεί στο Κουβέιτ όπου ζει η οικογένειά της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ