ΚΟΣΜΟΣ

Κατεστάλη η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Γκαμπόν

Κατεστάλη η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Γκαμπόν
HANDOUT via Reuters TV

Η κυβέρνηση της Γκαμπόν κατέστειλε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Η κυβέρνηση είναι στη θέση της. Οι θεσμοί είναι στη θέση τους», δήλωσε στο France 24 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκι-Μπερτράν Μαπάνγκου. Είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters πως τέσσερις από τους πέντε αξιωματικούς, που είχαν καταλάβει τον εθνικό ραδιοσταθμό στην πρωτεύουσα Λιμπρβίλ, βρίσκονται υπό κράτηση. Ένας πέμπτος αξιωματικός διέφυγε και καταδιώκεται, πρόσθεσε.

Ωστόσο στρατιωτική πηγή, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως οι εγκέφαλοι της απόπειρας πραξικοπήματος δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

Έξω από τον ραδιοσταθμό, στρατιώτες πιστοί στον πρόεδρο Άλι Μπόνγκο έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν περίπου 300 ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους για να υποστηρίξουν την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας. Ελικόπτερα έκαναν κύκλους στον ουρανό, αν και το μεγαλύτερο μέρος της Λιμπρβίλ ήταν ήσυχο.

2019 01 07T074411Z 267017861 RC1C9553D420 RTRMADP 3 GABON COUP

Ο πρόεδρος της Γκαμπόν/Πηγή: REUTERS/Mike Hutchings

Σε ραδιοφωνικό μήνυμά του στις 04:30 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας), ο υπολοχαγός Κέλι Όντο Ομπιάνγκ, ο οποίος αυτοσυστήθηκε ως αξιωματικός στην Προεδρική Φρουρά, δήλωσε πως το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Μπόνγκο από το Μαρόκο, όπου αναρρώνει από εγκεφαλικό, «ενίσχυσε τις υποψίες για την ικανότητα του προέδρου να συνεχίσει να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα του αξιώματός του».

Ο Μπόνγκο μιλούσε αργά και φαινόταν να μην μπορεί να κουνήσει το δεξί χέρι του. Δεν είναι σαφές αν μπορεί να περπατήσει.

Ο 59χρονος Μπόνγκο νοσηλεύθηκε τον Οκτώβριο στη Σαουδική Αραβία έπειτα από εγκεφαλικό. Βρίσκεται από τον Νοέμβριο στο Μαρόκο για να συνεχίσει τη θεραπεία.

Η οικογένεια Μπόνγκο κυβερνά εδώ και σχεδόν μισό αιώνα αυτή την πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Ο Μπόνγκο είναι πρόεδρος αφότου διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον Όμαρ, ο οποίος πέθανε το 2009. Η επανεκλογή του το 2016 αμαυρώθηκε από κατηγορίες για νοθεία και βίαιες διαμαρτυρίες.

Μια απότομη μείωση στην παραγωγή και στις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια μείωσε τα έσοδα και έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Όντο βρίσκεται σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο φορώντας στρατιωτική στολή και πράσινο μπερέ και διαβάζει τη δήλωση. Δύο άλλοι στρατιώτες με μεγάλα επιθετικά τουφέκια στέκονται πίσω του.

Ο Όντο δήλωσε πως το πραξικόπημα πραγματοποιείται από μια ομάδα την οποία αποκάλεσε Πατριωτική Κίνηση των Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας της Γκαμπόν εναντίον «αυτών που, με δειλό τρόπο, δολοφόνησαν τους νεαρούς συμπατριώτες μας τη νύκτα της 31ης Αυγούστου 2016», μια αναφορά στη φονική βία που ξέσπασε αφού ο Μπόνγκο ανακηρύχθηκε ο νικητής των εκλογών. Ο αξιωματικός δήλωσε πως η απόπειρα πραξικοπήματος πραγματοποιείται από μια μονάδα υπό τη διοίκηση υψηλόβαθμου αξιωματικού, πρόσθεσε όμως πως και άλλες μονάδες παρακολουθούν την κατάσταση.

«Η θητεία του προέδρου Μπόνγκο ως υπουργού Άμυνας υπό τον πατέρα του μειώνει την πιθανότητα η σημερινή στρατιωτική ηγεσία να υποστηρίζει την ανατροπή του», δήλωσε ο Τζαντ Ντέβερμοντ, διευθυντής του Προγράμματος Αφρικής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ