ΚΟΣΜΟΣ

Ακουστική επίθεση ή το τραγούδι της φύσης; Η επιστήμη για τη μυστήρια ασθένεια Αμερικανών στην Κούβα

Ακουστική επίθεση ή το τραγούδι της φύσης; Η επιστήμη για τη μυστήρια ασθένεια Αμερικανών στην Κούβα
H Αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα EPA/Alejandro Ernesto

Η διπλωματική αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αβάνα… ξεκληρίστηκε μέσα στο 2017, με το προσωπικό στην πρεσβεία να μένει μισό. Οι διπλωμάτες παραπονιούνταν για έντονους πονοκεφάλους, ναυτία και άλλα προβλήματα που, όπως υποστήριζαν, προκαλούνταν από… ακουστική επίθεση των Κουβανών.

Ήταν μία καταγγελία που άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς μετά τη δημοσίευση από το Associated Press ενός ηχητικού ντοκουμέντου με έναν επίμονο, υψηλής συχνότητας συριγμό.

Κι ενώ οι Αμερικανοί επέμεναν στο σενάριο της επίθεσης με όπλα ηχητικών κυμάτων, εκδίδοντας μάλιστα και ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς πολίτες, η Αβάνα απέρριπτε ως ανυπόστατες τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική χειραγώγηση με στόχο την υπονόμευση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Κούβας».

Ωστόσο, τώρα, μία νέα ανάλυση των επίμαχων ηχογραφήσεων συνηγορεί στο ότι… πολύ κακό για το τίποτα.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ θεωρούν πως η πραγματική πηγή τού διαπεραστικού αυτού θορύβου ήταν το… τραγούδι ενός γρύλου, με την επιστημονική ονομασία Anurogryllus celerinictus.

«Ο ήχος από την ηχογράφηση είναι σαφέστατα ένα τριζόνι που ανήκει σ’ αυτό το είδος», εξηγεί ο Fernando Montealegre-Zapata, καθηγητής αισθητηριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λίνκολν: «Το τραγούδι των ειδών της Καραϊβικής είναι περίπου 7kHz και ακούγεται σε ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα, η οποία δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση αυτού του διαπεραστικού θορύβου».

Η αναγνώριση της ηχητικής πηγής δεν σημαίνει πως δεν συνέβη κάποιου είδους ηχητική επίθεση, ωστόσο, θέτει δημιουργεί αμφιβολίες για τα αίτια των προβλημάτων υγείας των Αμερικανών διπλωματών και των οικογενειών τους.

Η φύση και τα αίτια, άλλωστε, των συμπτωμάτων τους παραμένουν μυστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ