ΚΟΣΜΟΣ

Λευκή «κόλαση» σε Αυστρία και Γερμανία: Στους εννέα οι νεκροί - Στα δύο μέτρα το χιόνι

Λευκή «κόλαση» σε Αυστρία και Γερμανία: Στους εννέα οι νεκροί - Στα δύο μέτρα το χιόνι
REUTERS/Leonhard Foeger

Για σφοδρές χιονοπτώσεις και υψηλό κίνδυνο χιονοστιβάδων προειδοποιούν οι μετεωρολογοι σε Αυστρία και Γερμανία, ενώ τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. 

Λόγω του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων οι οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε περιοχές της Αυστρίας έχουν σταματήσει, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε πολλές περιοχές της Βαυαρίας.

«Θα ενισχυθούν περαιτέρω οι χιονοπτώσεις και ο κίνδυνος χιονοστοιβάδων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος γεγονός που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες», προβλέπει ο μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ, για τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

Για κόλαση χιονιού, κάνουν λόγο τα γερμανικά και αυστριακά μέσα ενημέρωσης, καθώς χιόνισε τόσο πολύ στις Βόρειες Αλπεις, που πλέον όπως σημειώνουν «δεν είναι απόλαυση αλλά μαρτύριο».

Σε δύο ημέρες, το ύψος του χιονιού έφτασε μέχρι και δύο μέτρα. Λόγω του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων, ορισμένα σημεία στην Αυστρία έχουν αποκλειστεί, ενώ xιλιάδες ανθρωποι, τουρίστες και ντόπιοι, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα θέρετρα των Άλπεων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει από χθες η περιοχή στη Βαυαρία Mιζμμπαχ ενώ οι αρχές στο Τιρόλο στην Αυστρία ανέβασαν στο «πέντε» το επίπεδο προειδοποίησης για χιονοστιβάδες, που είναι το υψηλότερο δυνατό.

Οι μετωρολόγοι προειδοποιούν για καταστροφικές χιονοπτώσεις στις νότιες περιοχές της Βαυαρίας και σε περιοχές της Αυστρίας. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.

Για τον εμπερογνώμονα Ρούντι Μάγιερ από το Τιρόλο: «Ο κίνδυνος των χιονοστιβάδων ενισχύεται δραματικά τις επόμενες ώρες. Προετοιμαζόμαστε για το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης 5. Τρία μέτρα χιόνι στο Τιρόλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ