Μουν Τζε-ιν: Σύντομα μία δεύτερη σύνοδος Τραμπ – Κιμ
Μία δεύτερη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα πραγματοποιηθεί σύντομα, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας,Μουν Τζε-ιν, ο οποίος, παράλληλα, δήλωσε πως ο Κιμ θα επισκεφτεί σύντομα, αν όχι άμεσα, και τη Σεούλ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Μουν επισήμανε ότι η κυβέρνησή του, σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον και με τη διεθνή κοινότητα, θα καταβάλει προσπάθειες για να «διευθετηθεί» το ζήτημα των αμερικανικών και διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ώστε μεταξύ άλλων να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η βιομηχανική ζώνη στην Κεσόνγκ, όπου οι δύο χώρες συνεργάζονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αλλά και να ξαναρχίσουν τα ταξίδια στο Όρος Κουμγκάνγκ.
Έχουν «ήδη εκπληρωθεί» οι όροι για κοινά έργα-κλειδιά με τη συμμετοχή της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, είπε επίσης ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Κιμ πέρυσι.
Νωρίτερα, το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ εξέφρασε την «ανησυχία» του στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το «αδιέξοδο» στις συνομιλίες ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ για το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης, ενώ εμμέσως πλην σαφώς έθεσε το θέμα των κυρώσεων.
Κατά την ίδια πηγή, το Πεκίνο εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του προς τη θέση της ΛΔ Κορέας. «Ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι τα εύλογα ζητήματα που εγείρονται από τη ΛΔ Κορέας είναι βάσιμα και ότι συμφωνεί απόλυτα πως τα λογικά αιτήματα της ΛΔ Κορέας πρέπει να επιλυθούν με δίκαιο τρόπο», συνέχισε το KCNA.
Πάντα κατά το βορειοκορεάτικο πρακτορείο, ο Κινέζος πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα σε «προσήκοντα χρόνο». Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Σι στην Πιονγκγιάνγκ αφότου ανέλαβε την εξουσία, το 2012.
Τον Μάρτιο του 2018, η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη ανακοινώσει πως ο Σι αποδέχθηκε την πρόσκληση αυτή, έπειτα από μια προηγούμενη επίσκεψη του Κιμ στο Πεκίνο.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Το 2026 θα είμαι στο πλευρό κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται»
12:05
Κραν Μοντανά: «Τραυματίες και σε νοσοκομεία στη Ζυρίχη - Δεν υπάρχουν ξένοι στα θύματα λένε ελβετικά ΜΜΕ»
11:56
Το 2025 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι φέρνει το 2026
11:43
Θεσσαλονίκη: Κρατούσαν παρά τη θέλησή τους και εκβίαζαν έξι αλλοδαπούς - Τρεις συλλήψεις
11:33