ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σε κίνδυνο η ασφάλεια των πτήσεων λόγω του κυβερνητικού shutdown

ΗΠΑ: Σε κίνδυνο η ασφάλεια των πτήσεων λόγω του κυβερνητικού shutdown
pixabay

Όλος ο κλάδος της αεροπορικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τα αεροδρόμια, κλιμακώνει την πίεση προς τα μέλη του Κογκρέσου και τον Λευκό Οίκο ώστε να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους.

Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ένα παρατεταμένο χρονικά "shutdown" έχει σοβαρές συνέπειες για τους επιβάτες και για όλη τη βιομηχανία πολιτικής αεροπορίας.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλιμάκωσαν επίσης τις πιέσεις τους χθες, όταν μαζί με άλλους εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η ασφάλεια των πτήσεων πάσχει, ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το προσωπικό ελέγχου αποσκευών, αλλά και οι τεχνικοί και οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έχουν είτε τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αναγκαστεί να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, σύμφωνα με το “Politico”.

Η μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διανύει την τρίτη εβδομάδα της κι αφορά το 25% των υπηρεσιών που λειτουργούν χρηματοδοτούμενες από τα ομοσπονδιακά κονδύλια.

Πέρα από τις προφανείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην απόδοση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και τις άσχημες σκέψεις λόγω της απώλειας της μισθοδοσίας τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για επιπτώσεις και σε άλλες διαστάσεις του παραγόμενου αεροπορικού έργου. Επιπτώσεις όπως προβλήματα στις τεχνικές επιθεωρήσεις πιστοποίησης των αεροσκαφών και καθυστέρηση στην εκπαίδευση νέων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μετά την διακοπή της λειτουργίας της Ακαδημίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας των ΗΠΑ.

Η διαθεσιμότητα του προσωπικού έπληξε επίσης και τους ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων στην Επιτροπή Ασφάλειας Αερομεταφορών (NTSB) με συνέπεια να μην διερευνώνται ένα θανατηφόρο περιστατικό με μικρό αεροσκάφος και τουλάχιστον άλλα έντεκα περιστατικά που συνέβησαν με την εμπλοκή αεροσκαφών.

“Υπάρχουν επιπτώσεις στο επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων εντός του γενικότερου συστήματος για όσο συνεχίζεται αυτό. Δεν θέλουμε να συρθούμε σε έναν τέτοιο πόλεμο”, δήλωσε ο Πολ Ρινάλντι πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.

Με τις φωνές που εκφράζουν ανησυχία έχουν ενωθεί αρκετά μέλη του Κογκρέσου. Μεταξύ αυτών, οι Ρεπουμπλικάνοι Πέτε Κινγκ (Νέα Υόρκη) και Μπράιαν Φιτζπάτρικ (Πενσιλβάνια) που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Πράις, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τα κονδύλια των μεταφορών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία έγινε με τη συμμετοχή στελεχών της γενικής αεροπορίας, των αεροπορικών εταιριών, της βιομηχανίας παραγωγής drone, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ειδικών σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων, των αεροσυνοδών κι άλλων επαγγελματιών του κλάδου. “Όπως γνωρίζετε μερικές φορές δεν μπορείς να συμφωνείς σε όλα, αλλά θα συμφωνήσεις σε αυτό”, δήλωσε.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που εργάζονται κατά τη διάρκεια του "shutdown" δεν θα λάβουν επιταγή πληρωμής για την εργασία τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ένωσή τους. Οι ίδιοι έλαβαν μηδενικές αποδείξεις πληρωμής χθες. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας ελεγκτής που εργάζεται σε κομβικό κέντρο διαχείρισης της αεροπορικής κυκλοφορίας, έξω από την Ουάσινγκτον, τον οποίο επικαλείται το “Politico”.

“Αυτές οι μηδενικές αποδείξεις πληρωμής είναι αποτρόπαιες και αντιαμερικανικές”, δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.

Πέρα από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κι άλλοι εργάζονται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας χωρίς να πληρώνονται. Μεταξύ αυτών, είναι οι τεχνικοί της FAA και το προσωπικό που πραγματοποιεί ηλεκτρονικό έλεγχο ασφάλειας στις αποσκευές των επιβατών.

Σύμφωνα με το σωματείο τους, αρκετά μέλη του προσωπικού ελέγχου των αποσκευών έχουν αρχίσει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, καθώς πιέζονται από τις οικονομικές τους ανάγκες.

Χθες το πρωί και πριν από την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο, εκπρόσωποι συνδικάτων αεροπορικών εταιριών και εργαζομένων στα αεροδρόμια, ιδιοκτήτες αεροσκαφών, και άλλοι εμπλεκόμενοι στον κύκλο εργασιών της πολιτικής αεροπορίας, έγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από τα μέλη του Κογκρέσου να βρουν τρόπο για την άμεση επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. “Η μερική διακοπή λειτουργίας έχει ήδη προκαλέσει πραγματική καταστροφή στο αμερικανικό σύστημα αεροπορίας, ενώ οι συνέπειες θα γίνονται όλο και σοβαρότερες καθώς περνά ο καιρός”, ανέφερε η τρισέλιδη επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ