ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιάζει η πρώτη πανοραμική φωτογραφία από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Εντυπωσιάζει η πρώτη πανοραμική φωτογραφία από τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Casc

Στη δημοσιότητα έδωσε την πρώτη πανοραμική εικόνα της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού ο κινεζικός δορυφόρος Chang'e-4 που προσεληνώθηκε πριν από μία εβδομάδα.

Η πανοραμική εικόνα τραβήχτηκε από την κάμερα που είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του Chang'e-4 και εστάλη στον πλανήτη μας μέσω του δορυφόρου Queqiao, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 455.000 χιλιομέτρων μακριά από τη Γη.

Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο Xinhua, οι επιστήμονες της CNSA πραγματοποιούν ήδη τις πρώτες αναλύσεις του περιβάλλοντος του Chang'e-4 βάσει των εικόνων που αποστέλλει ο δορυφόρος.

Η Κίνα σημείωσε το ιστορικό διαστημικό επίτευγμα στις 3 Ιανουαρίου, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4.

Το σκάφος, που είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.

Μέχρι σήμερα, όλες οι αμερικανικές και σοβιετικές-ρωσικές αποστολές είχαν γίνει στη «μπροστινή», φωτεινή πλευρά.Ποτέ έως τώρα κάποιο σκάφος ή αστροναύτης δεν είχε επιχειρήσει να «πατήσει» τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά, τη «Luna Incognita», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι σκοτεινή, αφού δέχεται το φως του Ήλιου, όταν το φεγγάρι βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας. Η μόνη εξαίρεση ήταν το 1962, όταν το σκάφος Ranger 4 της NASA είχε συντριβεί στην «πίσω» πλευρά της Σελήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ