ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κάνει πίσω προς το... παρόν ο Τραμπ για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

ΗΠΑ: Κάνει πίσω προς το... παρόν ο Τραμπ για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
REUTERS/LEAH MILLIS

Δεν πρόκειται, τουλάχιστον προς το παρόν, να κυρήξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για τον τερματισμό της μερικής αναστολής του ομοσπονδιακού κράτους, προκειμένου να διασφαλίσει κονδύλια για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Και αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε, προτιμά να δει το Κογκρέσο να δρα.

"Θέλουμε το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του", είπε ο Τραμπ σε μια εκδήλωση για την ασφάλεια των συνόρων στο Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές "πρέπει να επιστρέψουν και να ψηφίσουν".

"Αυτό που δεν εξετάζουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι η εθνική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Επαναδιατύπωσε, δε, την άποψή του ότι έχει το δικαίωμα να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να εκτρέψει κονδύλια που διατίθενται για άλλους σκοπούς, αλλά επισήμανε ότι "δεν πρόκειται να το κάνω τόσο γρήγορα".

Επίσης τόνισε ότι είναι ανοιχτός να εξετάσει μια ευρεία μεταναστευτική μεταρρύθμιση, αλλά θα το κάνει μόνο μετά αφότου λάβει τη χρηματοδότηση για το τείχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν έτοιμος να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορέσει να προωθήσει την οικοδόμηση του τείχους που θέλει να υψωθεί σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια του στρατού, όπως ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Το NBC News, σε δικό του δημοσίευμα, ανέφερε πως το σχέδιο της αμερικανικής προεδρίας είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισεκ. δολαρίων του αμερικανικού στρατού ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Αν όντως σχεδιάζεται να γίνει μια τέτοια κίνηση, κάτι που το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Tο να μεταφερθεί, όμως, το αδιέξοδο στις δικαστικές αίθουσες ίσως προσφέρει στον Τραμπ μια διαδρομή για βγει από την πολιτική περιχαράκωσή του, αξιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο νόμου για τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους - το shutdown οδεύει να εισέλθει στην 20ή του ημέρα - να περιλαμβάνει κονδύλι ύψους 5,7 δισεκ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το τείχος, απαίτηση που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απορρίπτουν.

Η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έγινε πραγματικότητα την 22α Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ και οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση διαφόρων υπηρεσιών, που εξαντλήθηκε για λόγους εντελώς άσχετους με το τείχος.

Το NBC News, επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για το σχέδιο που προβλέπει την άντληση χρημάτων από το κονδύλι του στρατού καθώς μετέβαινε αεροπορικώς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όμως, διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια ενημέρωση, ενώ το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

«Το δημοσίευμα του NBC είναι εντελώς ψευδές, fake news», είπε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει μαζί τους κάποια στιγμή», πρόσθεσε η ίδια, προφανώς αναφερόμενη σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων.

Η Post, επικαλούμενη συνεργάτη Αμερικανού κοινοβουλευτικού, ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά συγκεκριμένα το πώς θα ανακατανείμει μέρος ενός κονδυλίου 13,9 δισεκ. δολαρίων που περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει δαπανηθεί ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ