ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους της Lion Air που συνετρίβη στην Ινδονησία

Βρέθηκε το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους της Lion Air που συνετρίβη στην Ινδονησία
REUTERS/Willy Kurniawan/File Photo

Οι αρχές της Ινδονησίας βρήκαν το δεύτερο «μαύρο κουτί», τον αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου του επιβατικού αεροσκάφους της εταιρείας Lion Air που συνετρίβη στη θάλασσα της Ιάβας στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο καταγραφέας ήταν θαμμένος κάτω από οκτώ μέτρα λάσπης, στο βυθό της θάλασσας και βρέθηκε εντός της περιμέτρου όπου πραγματοποιούνται οι έρευνες, στα 500 με 1.000 μέτρα από το σημείο συντριβής, δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του Ναυτικού.

Δύτες του Ναυτικού της Ινδονησίας το ανέσυραν από το βυθό της θάλασσας το πρωί της Δευτέρας και αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα τελευταία λεπτά που προηγήθηκαν της συντριβής.

Ο αποτυπωτής συνομιλιών πιλοτηρίου είναι ένα από τα δύο «μαύρα κουτιά» των αεροσκαφών, που χαρακτηρίζονται κρίσιμα για την εξακρίβωση των αιτίων κάθε αεροπορικού δυστυχήματος.

Η συντριβή του αεροσκάφους της Lion, ενός Boeing 737 MAX 8, ήταν η πρώτη αεροσκάφους του τύπου και η πιο πολύνεκρη του 2018, αφού έχασαν τη ζωή τους και οι 189 επιβαίνοντες σ' αυτό.

Η επαφή με το πλήρωμα του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση JT610 χάθηκε 13 λεπτά μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα Τζακάρτα με προορισμό την πόλη Πανγκάλ Πινάν.

Το πρώτο «μαύρο κουτί», ο καταγραφέας δεδομένων πτήσης, ανακτήθηκε τρεις ημέρες μετά τη συντριβή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ