ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Κόντρα δημάρχου και εκκλησίας για τα κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ρώμη: Κόντρα δημάρχου και εκκλησίας για τα κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι
Reuters/Alessandro Bianchi/ file photo

Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της δημάρχου της Ρώμης και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σχετικά με το τι πρέπει να συμβεί με τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στο πλέον διάσημο σιντριβάνι της πόλης, τη  Φοντάνα ντι Τρέβι.

Κάθε χρόνο, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ μαζεύεται στο σιντριβάνι, το οποίο κατά παράδοση δίνεται σε φιλανθρωπική οργάνωση για τη βοήθεια των απόρων.

Αλλά τώρα η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι θέλει τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των υποδομών της πόλης. Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την αλλαγή, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο, μεταδίδει το BBC.

Η οργάνωση Caritas, ωστόσο, φιλοδοξεί ακόμα στην ανατροπή της απόφασης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι πλήγμα για τους φτωχούς.

Η εφημερίδα της συνδιάσκεψης των Ιταλών επισκόπων Avvenire φιλοξενούσε ένα ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα στο φύλλο που κυκλοφόρησε το Σάββατο, με τίτλο «Χρήματα που παίρνονται από τους πιο φτωχούς».

Δεν είναι λίγοι, επίσης, οι Ιταλοί που ζητούν εξίσου από το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση.

Η Ράτζι εξελέγη το 2016, με το M5S (το Κίνημα Πέντε Αστέρων) που πέρυσι σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, η δημοτικότητά της πέφτει, καθώς δεν φαίνεται να καταφέρνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης.

Τον Οκτώβριο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο διαμαρτυρόμενοι για προβλήματα όπως η συλλογή των απορριμμάτων και οι τρύπες στους δρόμους.

Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το 300 ετών σιντριβάνι. Η παράδοση της ρίψης κερμάτων έγινε ευρύτερα γνωστή από το 1954 και μετά, χάρη στη ρομαντική κομεντί «Three Coins in the Fountain» του Φρανκ Σινάτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ