ΚΟΣΜΟΣ

Καρδιακή προσβολή Δευτέρα πρωί; Όχι πια! Νέα έρευνα απενοχοποιεί την πρώτη μέρα της εβδομάδας

Καρδιακή προσβολή Δευτέρα πρωί; Όχι πια! Νέα έρευνα απενοχοποιεί την πρώτη μέρα της εβδομάδας
Pixabay

Πολλοί θεωρούν το πρωί της Δευτέρας ίσως την πιο δύσκολη φάση της εβδομάδας. Για πολλούς λόγους, κυρίως ψυχολογικούς. Όμως, η πρώτη ημέρα της εβδομάδας είναι, σύμφωνα με τις κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες, «ένοχη» ως η πιθανότερη περίοδος εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ωστόσο, αυτό αλλάζει.

«Το δόγμα – για την ακρίβεια αυτό που υπάρχει σε όλα τα διδακτικά βιβλία που αφορούν τις καρδιακές παθήσεις – είναι πως η πιο κοινή περίοδος για καρδιακή προσβολή είναι το πρωί», εξηγεί ο δρ. Sumeet Chugh, ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Heart Rhythm.

O Chugh, καθηγητής καρδιολογίας, και οι συνεργάτες του βασίστηκαν σε ένα δείγμα 2.631 περιστατικών ανακοπής.

Από το συγκεκριμένο δείγμα, τα περισσότερα περιστατικά (31,6%) καταγράφηκαν απόγευμα, μόλις 13,9% νωρίς νωρίς το πρωί, 27,6% το πρωί και 26,9% το βραδάκι.

Για τον Chugh, υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το φαινόμενο: Από την ακρίβεια με την οποία γίνονται πλέον οι επιστημονικές μελέτες έως την κουλτούρα του ασταμάτητου 24ώρου.

«Η υπόθεσή μας είναι πως, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχουμε αλλάξει άρδην τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε ως ανθρώπινα όντα. Αλλάξαμε τον τρόπο δουλειάς μας. Είμαστε διαρκώς δικτυωμένοι. Σε mode ‘μονίμως ενεργός’, θα το αποκαλούσα. Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν ακατάπαυστα, ή είναι μπροστά σε ένα smartphone κάθε στιγμή της ημέρας και πολλές φορές της νύχτας», εξηγεί ο καθηγητής.

«Ίσως το ότι δουλεύουμε ασταμάτητα, είμαστε αδιάκοπα συνδεδεμένοι και ζούμε στην κουλτούρα τού 24/7 παίζει ρόλο σ’αυτήν την αλλαγή. Ασφαλώς, δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της παρατήρησης», διευκρινίζει η δρ. Comilla Sasson, αντιπρόεδρος στη μονάδα Εντατικής Καρδιολογικής Περίθαλψης της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα, η Δευτέρα δεν αποτελεί πλέον την πιθανότερη ημέρα της εβδομάδας για εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου: «Ενώ όλες οι προηγούμενες μελέτες καταδείκνυαν τη Δευτέρα ως τη χειρότερη ημέρα για καρδιακά επεισόδια, από την έρευνά μας δεν προέκυψε κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Chughs, διευκρινίζοντας πως η μόνη τάση που κατέδειξε η δική τους μελέτη ήταν τα χαμηλά ποσοστά καρδιακών επεισοδίων τις Κυριακές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ