ΚΟΣΜΟΣ

Διαβουλεύσεις Ερντογάν με Τραμπ και Πούτιν για τη Συρία

Διαβουλεύσεις Ερντογάν με Τραμπ και Πούτιν για τη Συρία
EPA/RAMIL SITDIKOV/ KREMLIN POOL

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Μόσχα στις 23 Ιανουαρίου προτίθεται να συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την συνεργασία των δύο χωρών υπό το φως της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.

«Κατά την διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης στις 23 Ιανουαρίου ο Ερντογάν θα συζητήσει μεταξύ άλλων την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ και τη συνεργασία με την Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της απόφασης των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους από την Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι σε περίπτωση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, τον έλεγχο της θα πραγματοποιεί η Τουρκία. «Η ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συριακών συνόρων θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε επίσης, ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας Τζον Μπόλτον «παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα ένα ανεπίσημο έγγραφο με πέντε σημεία, που επιβεβαιώνουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία».

Εκτός των άλλων ο Καλίν, ανέφερε ότι «οι στόχοι της Τουρκίας στην Ιντλίμπ παραμένουν ως έχουν» και «καθήκον μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών του ντόπιου πληθυσμού».

«Πρωτοβουλίες για την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας»

Η Τουρκία προτίθεται σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την οποία κατά την γνώμη της Άγκυρας απειλούν οι κουρδικές ομάδες. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του Τούρκου προέδρου που έγραψε ειδικά για την ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Ο Ερντογάν υπενθυμίζει ότι από την άποψη της Άγκυρας οι κουρδικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας αποτελούν την πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Στο άρθρο του ο Ερντογάν αναφέρεται στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Κλάδος ελαίας», που είχε σκοπό να εκδιώξει από την περιοχή του Αφρίν στην Συρία τις κουρδικές ομάδες οι οποίες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος.

«Αφού έπεισαν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους- γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του- προσπάθησαν να δημιουργήσουνένα τρομοκρατικό κράτος στην βόρειο Συρία με πρόφαση τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». « Και σ' αυτό το σχέδιο απαντήσαμε με την επιχείρηση «Κλάδος ελαίας», και απομακρύναμε την ομάδα αυτή από το Αφρίν. Στο εγγύς μέλλον μαζί με τους φίλους μας και τους συμμάχους θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα του γείτονα μας».

Ο Ερντογάν στο άρθρο του δεν αναφέρει ποιες θα είναι συγκεκριμένα οι πρωτοβουλίες αυτές, ωστόσο είναι γνωστό ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Στο άρθρο του ο Ερντογάν, χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή ως πρωτοβουλία προς την σωστή κατεύθυνση και πως ήταν λάθος και από στρατηγικής και από ηθικής απόψεως, η υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Κούρδους.

Τέλος ο πρόεδρος της Τουρκίας επισημαίνει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στο ζήτημα της διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

Ερντογάν: Συζήτησα με τον Τραμπ τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στη Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως συζήτησε τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης από την Τουρκία μέσα στη Συρία κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την οποία χαρακτήρισε θετική.

Ο Τραμπ, που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, πρότεινε σε ένα tweet την Κυριακή τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Το θέμα της ουδέτερης ζώνης, περιλαμβανομένης μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας που θα σχηματιστεί από εμάς -ένα θέμα που έχω θέσει από την εποχή Ομπάμα- τέθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος έκανε λόγο για έκταση 20 μιλίων», είπε ο Ερντογάν στα μέλη του κόμματός του AKΡ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους πως η ζώνη θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των 20 μιλίων αλλά δεν είπε πόσο.

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει τον έλεγχο της μάχης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ωστόσο οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για την κουρδική πολιτοφυλακή YPG πλήττουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ.

Οι YPG ήταν βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά η Τουρκία θεωρεί πως είναι τρομοκρατική οργάνωση και μια προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει εδώ και δεκαετίες ένοπλο αγώνα στην Τουρκία.

Η χθεσινή τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες πραγματοποιήθηκε αφού ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν στην πολιτοφυλακή YPG.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το tweet του Τραμπ του προκάλεσε λύπη αλλά πως η τηλεφωνική συνδιάλεξη που έγινε αργότερα στη διάρκεια της ημέρας ήταν θετική.

Η απειλή του Τραμπ ότι θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας προκάλεσε επίσης ανησυχία στους επενδυτές με αποτέλεσμα την πτώση της λίρας έως και 1,6% τη Δευτέρα. Ο Ερντογάν είπε πως ο ίδιος και ο Τραμπ συμφώνησαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να βελτιώσουν τις οικονομικές σχέσεις τους.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει προκειμένου να επιλύσει το θέμα αυτό στην ίδια γραμμή με το πνεύμα της συμμαχίας της, όσο τα δικαιώματα και οι νόμοι μας γίνονται σεβαστοί», είπε. «Καταλήξαμε σε μια ιστορική συνεννόηση με τον Τραμπ χθες βράδυ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ