ΚΟΣΜΟΣ

Διαπραγματευτής ΕΕ για Brexit: Κίνδυνος για χαοτική αποχώρηση της Βρετανίας

Διαπραγματευτής ΕΕ για Brexit: Κίνδυνος για χαοτική αποχώρηση της Βρετανίας
REUTERS/Vincent Kessler

Την ανησυχία του για άτακτο Brexit εξέφρασε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το «διαζύγιο» Μισέλ Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι τώρα περισσότερο από ποτέ φοβάται για ενδεχόμενη χαοτική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Μπαρνιέ άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι – κάτι που είπε εχτές και Γερμανός αξιωματούχος- και να επαναδιαπραγματευτεί ορισμένα από τα ζητήματα-αγκάθια για τους Βρετανούς βουλευτές εάν και το Λονδίνο… μετακινήσει λίγο με τη σειρά του τις «κόκκινες γραμμές».

Παρόλα αυτά, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα του «backstop» στα σύνορα με την Ιρλανδία δεν θα ξανανοίξει.

H Μεγάλη Βρετανία πλέει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά μετά το συντριπτικό «όχι» που είπε η Βουλή των Κοινοτήτων στη συμφωνία που συνήψε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με τους Ευρωπαίους για τους όρους του Brexit.

Η συμφωνία καταψηφίστηκε - 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενώ 432 κατά - και έθεσε τη Μέι αντιμέτωπη με μία πρόταση μομφής από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ευελπιστεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα της και δήλωσε έτοιμη για την πρόταση μομφής, που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε εδώ και καιρό προαναγγείλει. Όπως τόνισε στην ομιλία της, είναι αισιόδοξη ότι διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Σύμφωνα με το BBC, οι ελπίδες του Κόρμπιν για εκλογές το πιθανότερο είναι να διαψευστούν καθώς τόσο το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, όσο και οι «αντάρτες» στις τάξεις των Συντηρητικών, αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής, όπως ζήτησε και η Μέι άλλωστε, θα γίνει σήμερα και θα διαρκέσει αρκετές ώρες. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) και να ολοκληρωθεί στις 21:00.

Λίγη ώρα αργότερα είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αν λάβει την στήριξη της Βουλής θα επανέλθει με νέο σχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η Βουλή ‘’μίλησε’’ και η κυβέρνηση θα ακούσει», τόνισε χθες και γνωστοποίησε πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν κύκλο συναντήσεων με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε να ακούσει τις προτάσεις τους. Ωστόσο, ζήτησε η όποια πρόταση να υπακούει στη λογική και να μπορεί να μεταφερθεί στην Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ